A szervezők tájékoztatása szerint a helyi Partium házban Kölcsey Ferencnek, a Himnusz szerzőjének a Debrecentől alig 80 kilométernyire lévő szülőhelyére, Sződemeterre kalauzolják el az érdeklődőket szombaton. A több mint 800 éves település ma a határ túloldalán, Partiumban, Bihar és Szatmár megye szomszédságában, főutaktól távol eső, mintegy 350 lelkes falu. A 17. században, a környéken dúló harcok miatt református magyar lakosságának nagy része elpusztult, helyükbe románokat és oroszokat telepítettek, azóta kisebbségben, egyre kisebb számban élnek ott magyarok – írték a rendezvény szervezői.

Hirdetés

A debreceni Partium házban ebből az alkalomból Tóth István nemzetközi hírű nagyváradi fotóművész Sződemeter mai arcát bemutató, 20 nagyméretű, fekete-fehér alkotásából nyílik kiállítás, a megnyitón Thurzó Sándor József nagyváradi brácsaművész magyar zeneszerzők műveiből összeállított előadása kíséretében.

A Méliusz Juhász Péter könyvtár előadótermében pedig ünnepi műsort tartanak, amelynek keretében riportfilmet mutatnak be Sződemeterről. Kölcsey életpályáját Ozsváth Sándor művelődéstörténész mutatja be, Firtos Edit nagyváradi színművész elszavalja a Himnuszt, Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész pedig magyar zeneszerzők műveiből összeállított 50 perces koncertet ad.

Jó kedvvel, bőséggel – Debreceni élményrengeteg egy fotós naplójából nyitották meg a közelmúltban fiatalon elhunyt C. Kiss Ilona fotográfus munkáiból, a magyar kultúra napja alkalmából rendezett tárlatot. A megnyitón Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere azt mondta, a kiállítás C. Kiss Ilona fotóin keresztül azt mutatja meg, Debrecen milyen fontos találkozási pontja, csomópontja a magyar kultúrának, ahol a városban élő és a hazai művészek rendre találkoznak közönségükkel és egymással.

A magyar kultúra napja helyi rendezvényeihez kapcsolódva tartják meg a HATÁr-sorSOK című időszaki kiállítás finisszázsát a Déri Múzeumban, ahol előadással, kisfilmmel, tárlatvezetéssel idézik fel a „Trianonról mesélő” tárgyakat, kulturális emlékeket.

A Kodály Filharmonikusok a magyar kultúra napja alkalmából teszik közzé egy korábbi koncertjüket: szombaton este hét órától Wolf Péter: Cine-fónia (Zene egy még el nem készült filmhez) című darabjának részletét tekinthetik meg az érdeklődők a zenekar Papageno Facebook-oldalán – jelezték a szervezők.

Korábban írtuk