A minősítési programot 2008 nyarán indította útjára öt országos szakmai szövetség, a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége, a Magyarországi Gasztronómiai Fesztiválok Szövetsége, a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége, a Szabadtéri Színházak Szövetsége és a Magyar Fesztivál Szövetség. A fesztiválok művészeti, folklór, gasztronómiai és speciális műfajokban kaphatnak kiváló, jó és minősített besorolást.

A Program célja a fesztivál szakma önmeghatározása, egy átlátható, objektív fesztiváltámogatási rendszer megalapozása a hazai fesztiválok szakmai besorolásának segítségével, és nem utolsó sorban az, hogy útmutatást adjon a nagyközönségnek a fesztiválok megítélésében.

A regisztrált fesztiválok minősítését átfogó vizsgálatok alapján határozza meg a Szakmai Intéző Bizottság. Az értékelést 1-3 szakági minősítő és egy turisztikai-marketing szakember végzi. A helyszíni minősítés szempontjai jó részt olyan általános dolgok, mint hangulat, információk mennyisége, minősége, (információs táblák, szórólapok, hostessek, stb.) tisztaság, színpad technika minősége, nézőtér kialakítása, megközelíthetősége, stb. A minősítést végzők a rendezvényre ellátogatva a saját kompetencia területükön pontoznak, de közösen döntenek a végső minősítésről.

Íme, néhány kiragadott mondat a minősítésekből:

A szervezők olyan, nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő fesztivált szerveznek az ország legfrekventáltabb történelmi és idegenforgalmi közegében, mely nagyon hasznosan egészíti ki az ott található, nemzeti értékeket egy eleven, jó hangulatú programmal.

Pezsgés, nyüzsgés, rengeteg külföldi, áramló tömeg, csodálatos épített környezet, kiváló programok, válogatott kiállítók garantálták a jókedvet.

A fesztivál szolgáltatási csomagja minden fesztiválszervező számára példamutató lehet. Ragyogó tisztaság, helyi orvosi ügyelet, kedves biztonsági szolgálat, rengeteg hostess.

A fesztivál minden eleme minőségorientált, értékközpontú szemléletet tükröz. A helyszínválasztás, a programszerkezet, a legkiválóbb borászok felvonultatása a rendezvényt megelőző sajtókampány meghozta a gyümölcsét: a rendezvényen a rossz idő ellenére is tömeges volt a jelenlét, a fesztivált ellepték a külföldi turisták. A rendezvényen mind a látogató, mind a kiállító megbecsült, értékes partner.

A fesztivál egyik lényeges eleme a nemzeti értékek bemutatása. A hagyományok szervesen áthatják a rendezvényt, jelen van a színpadi népzenei, néptáncos produkciókban, a hazai borkultúra, gasztronómia bemutatásában.

Itt jószerével minden egyedi és nemzeti érték! Kultúra, bor, gasztronómia, szinte hibátlan teljességben.

A fesztivál a magyar fesztivál élet kiemelkedő fesztiválja.

A fesztivál látogatóinak jelentős része (szerintem közel a fele) külföldi, akik elviszik Magyarország hírét. A fesztivál fő koncepciója a magyar bor bemutatása példa értékű. Gratulálok a szervezőknek, és minden fesztivál látogatónak ilyen fesztivált kívánok.

A Budavári Borfesztivál kiváló minősítésére a szervezők, a Magyar Szőlő– és Borkultúra Nonprofit Kft. vezetői, munkatársai igen büszkék. Céljuk, hogy a rendezvény a jövőben még sikeresebb, még színvonalasabb legyen, és még több emberrel ismertesse meg a kulturált borfogyasztás lehetőségeit.

A 2011. szeptemberében megrendezésre kerülő 20. Budavári Borfesztivál előkészületei megkezdődtek.