A Völgy programjainak ismertetéséről és népszerűsítéséről a résztvevő rádiók munkatársai gondoskodnak. Több mint ötven lelkes rádiós és technikus készíti az élő és szerkesztett programokat napi 24 órában, két stúdióban Taliándörögdön és Kapolcson. A stúdiók interneten kapcsolódnak egymáshoz, valamint az anyarádiókhoz, amelyek átveszik és közvetítik a műsorokat.

Minden rádió a saját stílusának megfelelő műsorokat veszi át, de napi két órában 16.00-18.00 óra között a KHH „Közös Órát” sugároz, amelyet minden tagrádió közvetít, tehát Szegedtől Pécsig, városonként sokszor több rádióban is szól majd a Völgy programja.

A Közös Hullámhossz a tavaly elmaradt Völgyfesztivál idején Taliándörögdön állt össze először, és az együttműködés olyan sikeres volt, hogy ezen a nyáron ismétlést várt mindenki. Így a hazai szabad rádiók képviselete, a SZARÁMASZER felkereste Márta Istvánt és a Völgyfesztivál szervező csapatát, akik körében azonnal népszerű lett a már régóta dédelgetett ötlet: a fesztiválrádió. Így lesz a Közös Hullámhossz ebben az évben a Művészetek Völgye hivatalos rádiója.

A Közös Hullámhossz rádió és a Tűzraktér kulturális központ idén már saját színpadot is működtet a fesztiválon. A színpad helyszíne Taliándörögdön az óvodakertben lesz, és fellépőit a rádiók által játszott fiatal tehetséges zenekarok, többek között az Ez a Divat a Qualitons, a Nemtom…soop a 4 méter duo, a Hetero Sapiens az Óperenczia, valamint szabadrádiós Dj-k alkotják. A helyszín napközben családi és gyermekprogramokkal gazdagítja a Művészetek Völgye programját. A részletes program a Völgy és a szabad rádiók honlapján hamarosan elérhető lesz.

A rádiókat összefogó szervezet a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezete (SZARAMASZER) a hazai közösségi rádiózás egyetlen érdekképviseleti szerve. 1992-es alapítása óta több „generációnyi” szabad rádió megszületését segítette.

A közösségi rádiózás a hangzó média talán legszabadabb formája: a sem nem kereskedelmi, sem nem közszolgálati alapon működő, úgynevezett „harmadik típusú” rádiók műsorkészítői önkéntesek, a rádiózás iránti szeretetből, elhivatottságból készítik hétről-hétre műsoraikat saját rádiójukban. E rádiók – hallgatói létszámnak vagy a hirdetők szabta kényszereknek nem kitéve – páratlanul izgalmas, műfajilag sokszínű, zeneileg pedig igényes és hiánypótló értékű műsorokat hoznak létre, olykor vállaltan egy-egy megcélzott réteg számára, vagy olyan civil témáknak és hangvételnek helyet adva, amelyek a nyereségérdekelt és profi rádiókból hiányoznak. A magyarországi közösségi rádiózás egyedülállóan jó helyzetben van a közép-kelet-európai régióban: hazánkban több mint 60 szabad rádió működik. Az ORTT engedélye alapján ezeknek a rádióknak az adásai sokszor csak néhány kilométeres körzetben foghatóak, de a legaktívabb rádiók az utóbbi egy-két évben egyre-másra jelentkeznek olyan programokkal, melyeket közösen szerveznek, és amelyek segítségével sokkal messzebbre is szólhatnak, mint ahogy azt a lehetőségeiket behatároló frekvenciák engedik. Ilyen esemény lesz a Művészetek Völgye.

Műsorterv – Közös Hullámhossz 2010, FM 96,5 MHz

07.00-09.00 Völgyriadó / Hajnali kakasszó

Reggeli információs magazin

– program- és koncertajánlók

– beszámolók az előző napról

– közérdekű infók

09.00-12.00 Helló, Völgy

Interjúk, riportok, ajánlók, infók

– főszereplő: a Völgy – a Völgyfalvak állandó lakóinak, értékeinek bemutatása

– benne kiemelten: 11-12: Völgylakók Órája – kifejezetten a helyi lakosok számára, az ő részvételükkel

– + aktuálisan zajló események, közreműködők

– hangjátékok, irodalmi felolvasások

– enyhe stúdiókoncertek

– ismétlések az előző napról

12.00-13.00 Jó ebédhez

Emészthető zenék – közösségi rádiós DJ-k mixei

13.00-16.00 Völgyinfó

Interjúk, riportok, ajánlók, infók

– főszereplő: a Fesztivál

– aktuálisan zajló események, a fesztiválon közreműködők, fellépők

– benne esetenként: Pöttöm Percek – Gyerekrádió. A fesztivál-lakó gyerekek élménybeszámolói a fesztiválról; meseolvasás és -írás élőben; gyerekszáj

16.00-18.00 Közös Óra

Pergő magazinműsor, a fesztivál aznapi főbb szereplőinek részvételével

(ezt a 2 órát átveszi és élőben sugározza a hazai közösségi rádiók többsége)

18.00-24.00 Élő Völgy

– színpadi programok közvetítése (élőben vagy felvételről)

– hangulatjelentések, élő interjúk

– stúdiókoncertek

00.00-04.00 Experimentál éj / Karnevál

– kortárs és kísérleti zenék, kései interjúk

– rádiós alkotóműhely

04.00-07.00 Tücsökciripelés – szabad zenei válogatások

– alternatív könnyűzene, világzene, népzene, jazz

– kortárs és kísérleti zenék

– KarmaHackeR, Tesla Stereo (Tantra mantra, music from ambient to zydeco)

További csemegék:

– Napi programajánló – minden napra külön szpot, naponta többször lejátszva

– Zenei kínálat alapvetően a fesztivál közreműködőitől

– Nemlétező népek zenéi

– Élő hangjátékok

– „A jó ebédhez” c. sávban (egyszer) Stockhausen 36 órás operája, 400x-os gyorsításban

– Meseolvasás, meseimprovizáció

– Kísérleti hangkollázsok, zajzenék (az éjszaki sávban)

– Unlimited Jazz és egyéb gyanús majdnem zenék, meseolvasás, álmoskönyv stb.