„Díjnyertes regények, bestsellerlista-vezetők, hangosan provokálók, az olvasókat megríkató, megnevettető, sokakat felháborító művek, melyek témát adnak a kritikusoknak, újságíróknak, a közönségnek; melyekről beszélnek, vitáznak; s melyeket tanítanak, betiltanak, istenítenek, elégetnek” – e szavakkal ajánlja a XXI. Század Kiadó KULT-könyvek címmel útnak induló sorozatát. 



A modern világirodalom magyar nyelvre fordított remekművei közül elsőként, október elején a Pulitzer-díjas Michael Chabon Ragyog a hold című művével ismerkedhetnek meg az olvasók. A regény egy öregember („a nagyapám”) halálos ágyán tett vallomása, egyetlen korszakot sűrítve egyetlen élet történetébe, és egy hosszú életet egyetlen hétbe: a háború előtti Philadelphia zsidó nyomornegyedeitől Németország elfoglalásáig, a floridai nyugdíjasfalutól a New York-i börtönökig, az amerikai űrprogram aranykorától „az amerikai évszázad” alkonyáig sodródunk az elbeszélővel. 

Az amerikai irodalmi sikerlistákat hónapokon át uraló kötetet a többek közt idén szintén Pulitzer-díjjal kitüntetett A föld alatti vasút követi (megjelenés: október 30.): Colson Whitehead fordulatos, megindító regénye az 1800-as évek Amerikájába repíti az olvasót, ahol rabszolgatartók és abolicionisták feszülnek egymásnak szóval és tettel, s ahol a szökött rabszolgák és segítőik büntetése a kínhalál. Cora, a georgiai rabszolgalány menekülése a tavalyi év egyik leghangosabb világirodalmi sikere volt, a hírek szerint a történetből az Oscar-díjas Holdfény című film rendezője, Barry Jenkins készül éppen sorozatot forgatni.

A kiadó ezenkívül két megjelenést tervez még a sorozat keretében novemberre.
 
A brit Rose Tremain A Gustav-szonáta című művének főszereplője, Gustav Perle egy svájci kisvárosban nő fel, ahová a II. világháború szörnyűségeinek csak halk visszhangja jut el. Gustav összebarátkozik a vele egykorú, tehetséges zongorista zsidó fiúval, Anton Zweibellel. A két fiút szinte testvéri szeretet kapcsolja össze, miközben Gustav édesanyja hírhedt antiszemita… A barátság azonban mindennél fontosabb számukra, és életüket később, felnőttként is meghatározza, amikor egyikük szállodatulajdonosként, a másikuk ismert zongoraművészként valósítja meg álmait.

Sarah Perry regénye, az Az essexi kígyó az XIX. század végi Londonba repíti vissza az olvasót. Cora Seaborne és fia, Francis megérkeznek Essexbe, ahol az a szóbeszéd járja, hogy újra feltűnt a lápvidéken garázdálkodó néhai mitikus, gyilkos szörny, az Essexi Kígyó. Corát lelkes természetbúvárként lázba hozza a hír, a lény nyomait követve megismerkedik Aldwinter papjával, akivel ellentmondásos érzelmeket táplálnak egymás iránt, míg végül a legváratlanabb módon alakítják át egymás életét. A művet számos irodalmi díjra jelölték, elnyerte Az év könyve titulust, illetve a megjelenése óta folyamatosan az eladási listák élén szerepel az Egyesült Királyságban.

(farkas)