Hirdetés

Jókedvű és szívet melengető összeállítás készült a Fonó Budai Zeneházról, ami remekül adja vissza a már-már legendássá váló hely hangulatát, és amelybe még egy kis humoros saját mitológiát, eredetmondát is szőttek a film készítői a zeneház születéséről. A kisfilm címe az „Érted vagyon az”, amely a filmben is felcsendülő népdal egyik sora.

A film külső felvételei a magyar kulturális örökség neves helyszínein forogtak, így a zsámbéki romtemplomnál és a szentendrei főtéren, hogy végül megérkezzenek a Fonóba, ahol békésen megfér egymás mellett a nép- és világzene az etnojazz irányzataival harmonikus egységet formázva. A zenei anyagot a kiadóhoz kapcsolódó zenészek alkották Horváth László produceri, valamint Kubinyi Júlia és Berecz István művészeti elképzeléseit követve: így a Szent Efrém Férfikar, a Bazseva zenekar, a Dalinda énekegyüttes mellett az anyag összeállításában részt vett még Dresch Mihály és Borbély Mihály közös formációja, a Dresch-Borbély Quartet. De feltűnnek a vásznon olyan kiemelkedő népművészeti tehetségek is, mint Kacsó Hanga Borbála népdalénekesnő, vagy a Fitos Dezső Társulat táncosai. 

A zeneház a 20. évfordulós nagy nézettségű Budapest Folkfőváros (2015) című kisfilmjében „kivitte” a népzenét és -táncot a fővárosi utcára, a Bazilika elé. Azóta a Fonó számos külső, nemzetközi és vidéki fórumon volt aktív, mint szervező vagy mint kiadó, a Fonó klubokba országszerte és külföldön, a nemzetközi toplisták dobogós helyeire a világzenei piacon vitte el a nép- és világzene kiemelkedő alkotóit. És bár így épült egy többszörös Magyar Brands díjas és nemzetközi WOMEX Top Label díjazott márka, a Fonó, a lényeg, a központ, ha úgy tetszik, a szívcsakra továbbra is a Sztregova utcai zeneház, a Fonó, ahová jó bejönni művésznek és közönségnek egyaránt, mert otthonos és befogadó: megforgató, elröpítő, dalba- táncba vivő, körülölelő, mint egy jó falusi mulatság.

– A Fonó nem kevesebbet szeretne, mint kipréselni a magyar kultúra rejtett zugaiból mindazon értékeket, melyek hitelesítik a valóságot, ahol a zene az öröm, az épített örökség az érték, a természet maga a csoda, a hagyomány a tisztelet és a rácsodálkozás elementáris eredője! Tesszük ezt úgy, hogy a legtehetségesebbeknek, legjobbaknak, legnagyobbaknak nyújtunk kezet, velük kötünk szövetséget, mert valljuk, hogy az értékek mentén nincs árulás, csak életre szóló szövetség – vallja Horváth László, a Fonó igazgatója.

Korábban írtuk

A film forgatása hosszú időt vett igénybe, mert a járvány miatt többször újra kellett tervezni, szervezni a művészeket, akik mind első hívásra jöttek – akárcsak az előző években – hogy szerepeljenek a Fonó ünnepi kisfilmjében, amelyet a Fonó felkérésére a HYPE STÁB készített, rendezte Seres Tamás, hangmérnök Kopcsik Márton, művészeti vezetők Kubinyi Júlia és Berecz István.