Fotó: MTI/Nyikos Péter
György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelõs államtitkára (szemben, j2), mellette Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) ügyvezetõ igazgatója (j), Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa (j3), Barcza Attila, a térség fideszes országgyûlési képviselõje (j4) és Farkas Ciprián (Fidesz-KDNP) polgármester (j5), valamint Széles Sándor Győr-Moson-Sopron megye kormánymegbízottja (b3), Simon István (Fidesz-KDNP) alpolgármester (b2) és Csiszár Szabolcs (Fidesz-KDNP) alpolgármester (b) a soproni múzeumi negyed alapkõletételi ünnepségén a város Fő terén 2020. október 22-én. A több mint 3,2 milliárd forint értékû fejlesztés a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében uniós és hazai források felhasználásával 2022 nyaráig valósul meg
Hirdetés

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az alapkőletételi ünnepségen elmondta: a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében összesen 60 milliárd forintból nyerik vissza régi szépségüket a magyarországi várak és kastélyok.

Hozzáfűzte: a soproni Múzeumnegyed-projekt során a város főterén álló, már múzeumként működő Fabricius-házat, az egykor lakóházként funkcionáló Tábornok-házat, valamint a Storno-házat kapcsolják össze úgy, hogy azok belülről átjárhatók legyenek, egyetlen múzeumi egységet alkossanak.

Az államtitkár szavai szerint a fejlesztésnek köszönhetően tovább gazdagodik Sopron kulturális kínálata és növekszik turisztikai vonzereje is.

György István beszédében megemlítette, hogy Sopronban jelenleg 14 projekt megvalósítása zajlik a Modern Városok Program keretében, a térség kisebb települései pedig a Magyar Falu Program keretében újulhatnak meg.

Korábban írtuk
Hirdetés
Hirdetés

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa az ünnepségen szólt arról, hogy a projekt részeként helyet kap itt egy újkori kőtár, valamint Sopron és a korona címmel nyílik egy kiállítás is, amely arra emlékeztet, hogy több magyar király is kapcsolatba került a várossal, sőt Sopron egykor koronázás helyszíne is volt.