Idén ősszel is elvarázsolt kiállítással várja ifjú látogatóit a Vajdahunyad vára. Az F Exhibition kalandos tárlatán a mesék birodalmába csöppenve vezet utunk a Bűvös erdőn keresztül, hogy felszabadíthassuk az erdei manókat a gonosz boszorkány rabigájából.A modern múzeumpedagógia számára nem ismeretlenek a legvarázslatosabb képi eszközök sem, ha arról van szó, hogy a természettudományokat emberközelivé tegyék a legifjabb korosztály számára is. Az F Exhibition immár két évtizede foglalkozik kiállítások szervezésével, s ez idő alatt számtalan ötletük öltött testet, melyeknek az utóbbi években rendre a budapesti Magyar Mezőgazdasági Múzeum épülete ad otthont.

– Mindig más témát dolgozunk fel, jórészt a természettudományok köréből – meséli Kovács Adrienn, az F Exhibition kommunikációs vezetője. – Rengeteg témát érintettünk már, többek között az óceánok, a sarkvidékek és a trópusok világát is.

A szeptember végén megnyílt, november 4-ig látogatható, Bűvös erdő címet viselő kiállításuk leginkább a mérsékelt égöv élővilágával, erdeivel foglalkozik. A kiállítások több hónapos előkészítő munka után öltenek testet, a csapat tagjai pedagógus, szövegíró, grafikus, képzőművész végzettségükkel szinte minden részletet maguk elevenítenek meg.

– A kiállításaink, talán egyedülálló módon, állami, pályázati, múzeumi és szponzori támogatás nélkül jönnek létre. A termeket béreljük, a múzeum befogadó intézmény – avat be a szervező. – Fontos számunkra, hogy a kiállítás széles rétegek számára elérhető élmény legyen. Évadonként 30-35 ezren látogatják a hat hétig nyitva tartó időszaki programot, mi pedig minden nap a helyszínen vagyunk, felügyeljük a kiállítás lebonyolítását és a látogatók gördülékeny beengedését.

Az erdei barangolás igazi családi kalandjáték, a legkisebbek számára is élmény, hiszen emberközeli látásmódja lépésről lépésre varázsolja el a legkisebbeket is, és a komor, már-már ijesztőnek tűnő téma ellenére élménydús elfoglaltság óvodásoknak-iskolásoknak és az őket kísérő szülőknek egyaránt.

A minden fényt kizáró, hatalmas függönyök mögött egy képzeletbeli sűrű erdőbe lépünk, ahol egyetlen társunk egy vadmalac, aki lábnyomai segítségével mutatja az előre vezető utat. Az erdőt egy gonosz banya szállta meg, rabságba hajtva az ott élő élőlények, állatok és manók mindegyikét. A tizenhat állomáson végighaladva őket kell felszabadítanunk, hogy újra felkelhessen a nap lakóhelyük felett.

A belépő mellé ehhez egy kis játékfüzetet is kapunk, s minden állomáson pár mondattal közelebb kerülünk a történet boldog végéhez – feltéve, ha helyesen válaszolunk a kérdésekre, megtaláljuk az elrejtett varázsszereket, vagy felismerjük mindazt, amit furmányosan elrejtettek az orrunk előtt. S ha sikerrel teljesítettük a küldetést, a várva várt jutalom sem marad el.

Ennek természetesen a legkisebbek örülhetnek a leginkább, de felnőttként sem kell aggódnunk, hogy esetleg unatkozni fogunk. Az agyafúrt feladatok olyan információkat rejtenek, amikre eddig soha nem gondoltunk volna. Megismerkedhetünk az erdeinkben fészkelő madarak tojásaival, a különféle gyógynövények illatával, a rovarok fészeképítési szokásaival, sőt, a hazai mérgező termések legjellemzőbb tulajdonságaival is. Élethű szobrok által járhatjuk körbe a hazai állatvilág ismert és rejtőzködő képviselőit, hogy mindegyikükről egy picit több ismerettel gazdagodva térjünk majd haza, s alig várjuk, hogy otthon, az élményeinkbe merülve újra és újra végigjátsszuk a manómentő akciót vagy a könyvecskénket átlapozva felidézzük a kvízjáték kérdéseit.

A látogatók visszajelzései is kiemelten fontosak a szervezők számára, rendszeresen kommunikálnak a kiállításra csoportokkal érkező pedagógusokkal is, figyelembe veszik a gyermekek véleményét is, sőt esetleges ötleteik későbbi projektjeik esetén meg is valósulhatnak. A F Exhibition munkatársai pedig hamarosan megkezdik a felkészülést a tavaszi kiállításukra, mely az eddigiekhez hasonlóan igazán izgalmasnak ígérkezik.