Hirdetés

„Meleglobbi nem létezik, homoszexuális lobbi viszont létezik” – hívta fel a figyelmet Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója a két szó közötti különbségre a Hír TV Terc című műsorában. Azt mondta, a homoszexuális társadalom egyfajta érzékenyítő céllal – hogy közelebb tudják hozni a kérdéskört az emberekhez – átnevezte a fogalmat.

Szilvai Gergely, a Mandiner főmunkatársa szerint a homofóbok megmagyarázhatatlan ellenérzést éreznek homoszexuális embertársaik iránt. Azt mondta, ő nem tartja magát homofóbnak, de nem ért egyet ezeknek az embereknek a házasságával.

„A homofóbia fogalmát mindig úgy gyúrják, hogy mindenki beleférjen, akikkel ők nem szeretnének egyetérteni”

– mondta a Mandiner főmunkatársa.

Szánthó Miklós szerint nem csupán a politikai folyamatokat, formális döntéshozatali eljárásokat befolyásolná a közösség, holott ez lenne közfelfogás szerint a „lobbi” jelentése. Az Alapjogokért Központ igazgatója ezzel szemben azt gondolja, hogy a melegtársadalom érzékenyít, ami sokkalta szélesebb értelmet fog át, hiszen ez arról szól, hogy magát a nyelvet, a közízlést, a társadalmi morált, a társadalmi érzésvilágot befolyásolják egyrészről politikai eszközökkel, másrészről pedig politikán kívüli folyamatokkal.

„New Yorkban ez az érzékenyítés olyan szintet ért el, hogy az ember már az utcán sem tudja kikerülni. (…) Ha bemegy az ember egy sajtboltba, ott is ki van írva, hogy ők ünneplik a Pride-ot.”

Szánthó Miklós hozzátette, ez már nem az elfogadásról, hanem az ünneplésről szól.

Az AIDS elnevezése is az átnevező programhoz kötődik, hiszen eredetileg az immunhiányos betegséget a homoszexuálisokra jellemző betegségként aposztrofálták, majd a homoszexuális lobbi elérte, hogy legyen szerzett immunhiányos betegség és hitessék el az emberekkel, hogy a heteroszexuális életformát élőkre ugyanolyan veszélyes. (GRID = Gay-Related Immune Deficiency, azaz a meleget érintő immunhiány, amelyet AIDS-re neveztek át)

„Valójában arról van szó, hogy egy abnormális vágyból, hajlamból megpróbálnak normalitást kreálni egy kivétel-szabályt megpróbálnak főszabállyá tenni”

– mondta Szánthó Miklós.