Fotó: Kállai-Tóth Anett

A Mária evangéliumát először 1991-ben, a Madách Színházban láthatta a közönség, de az ősbemutató óta többször színpadra állították nem csupán nagyszínpadi, de oratorikus és koncertszerű feldolgozásokban is. A darab vendégszerepelt mások mellett Csehországban, Szlovákiában, Németországban és Olaszországban is, ám élő zenekari kísérettel csak most először kerül színre a LantArt Produkció előadásában, Juronics Tamás Kossuth-díjas koreográfus, rendező, érdemes művész rendezésében.

A rockopera János apostol evangéliuma nyomán anyai nézőpontból meséli el Szűz Mária történetét, így az ifjúságától kezdve Krisztus születésén és kereszthalálán át Mária mennybemeneteléig követhetjük nyomon az eseményeket.

– Az újragondolt előadásban nem egy ikonosztázt állítunk színre, hanem mai emberek játszanak el egy misztériumtörténetet. A fókusz az emberi síkon van, mégpedig női látószögből. Csak annyira archaizálunk, mint egy régészeti lelet, amit Cziegler Balázs látványos, titkokat rejtő és műfajelőzményi inspirációkat megidéző díszlete okosan érzékeltet, míg Benedek Mari jelmezei a mai kort jelenítik meg – mondja a darabról a rendező, Juronics Tamás, aki a szerepeket a zenés színházi műfaj legjobbjaira bízta. Így Máriát Bordás Barbara, Jézust György-Rózsa Sándor, Heródest Novák Péter alakítja, míg János apostol szerepében Földes Tamás debütál. Az előadásban közreműködik a Szegedi Kortárs Balett, valamint Medveczky Szabolcs vezényletével a Győri Nemzeti Színház zenekara és kórusa.

Hirdetés
Korábban írtuk