Nyolcvanöt éves korában kedden meghalt Karl Lagerfeld világhírű divattervező, a Chanel divatház művészeti igazgatója – jelentették be a divatházhoz közelálló források.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A hamburgi származású, Párizsban élő divatcézár az elmúlt hetekben gyengélkedett, a divatház január 22-i párizsi divatbemutatóin sem vett részt erős fáradtságra hivatkozva. A Chanel közleménye szerint „rövid betegség után” hunyt el. 

Lagerfeld 1983 óta töltötte be a Chanel művészeti igazgatójának tisztségét, de volt saját márkája is. Mint már kedden bejelentették, utódja a kreatív vezetői tisztségben közeli munkatársa és eddigi helyettese, a Lagerfeld jobbkezének nevezett Virginie Viard lesz. 

Karl Lagerfeld (eredeti neve Karl Otto Lagerfeldt) 1933. szeptember 10-én született Hamburgban, svéd apja jómódú hamburgi gyártulajdonos, német anyja egy helyi politikus lánya volt. Gyermekkorát a bajorországi családi birtokon töltötte, majd 1953-ban édesanyjával Párizsba költözött, és élete végéig ott élt. Születési dátumaként szívesen adott meg ellentmondó adatokat, 1935 és 1938 közötti évszámokat. 

A párizsi Lycée Montaigne-ben rajzot és történelmet tanult, majd hamarosan divattervezőként mutatkozott be. 1955-ben egy nemzetközi pályázatra benyújtott női gyapjúkabátjával első díjat nyert. Ennek köszönhetően három évig Pierre Balmain divattervező mellett dolgozott, majd öt évig Jean Patou számára tervezett exkluzív kollekciókat. Első kreációi nem arattak osztatlan sikert, de a Tiziani számára tervezett ruháiért már Liz Taylor is rajongott. Szabadúszóként több híres divatháznak is tervezett, 1964-ben egy hároméves művészeti főiskolai kurzusra is beiratkozott.

Karrierje 1983-tól ívelt felfelé, amikor a Chanel divatház vezető tervezőjeként készített kollekciójával nemzetközi elismerést szerzett, kitűnően ötvözte a német egyszerűséget és a francia eleganciát. Ebben az időben saját céget is alapított Karl Lagerfeld és Lagerfeld Gallery márkanévvel.

Miközben hű maradt Coco Chanel örökségéhez, újra felfedezte a gallér nélküli zakót, a tweed anyagot, a Chanel-imázs részévé tette a motoros dzsekit és csizmát is.

Lagerfeld szívesen fedezett fel manökeneket, többek között a nyolcvanas években Ines de la Fressange-t, a kilencvenes években Claudia Schiffert, akiből támogatásával topmodell vált. Híressé vált felfedezettjeivel szemben páratlan szigorúságot tanúsított, főként a testsúlyt és a diétát illetően.

Lagerfeld a divattervezés mellett oktatással, jelmeztervezéssel is foglalkozott, 1980-1984 között vendégtanár volt a bécsi iparművészeti egyetemen, több alkalommal közreműködött operabemutatók és filmek jelmezeinek tervezésében.

Rendkívüli kreativitásának, szakmai tudásának és stílusának köszönhetően a világ egyik vezető divattervezője, a divatvilág ikonikus alakja lett, személyes jelképévé vált dioptriás napszemüvege és lófarokban hordott haja. Még macskája, Choupette is híressé vált mellette. Az állat már több mint 49 ezer követővel rendelkezik a Twitteren, szerepelt már autót és kozmetikumot reklámozó kampányban is. 

Bár divatdiktátorként és milliárdosként a nyilvánosság középpontjába került, magánéletéről nem sokat lehetett tudni. 2006-ban nyilatkozott első ízben az évtizedekkel korábban AIDS-ben elhunyt élettársáról, Jacques de Bascher volt modellről. 2007-ben dokumentumfilm készült róla Lagerfeld titkai címmel.

Lagerfeld vágyta a rivaldafényt, önmagát „egoistának” nevezte. Azok azonban, akik ismerték, nyitott személynek tartották, aki falta az újságokat és mindig naprakész volt a világ eseményeit illetően. 300 ezer könyve volt, és számtalan irodalmi műből tudott fejből idézni. 

Irtózott a nosztalgiától, megvetette a siránkozás minden formáját. Egy interjúban elmondta: olyan emberek társaságát keresi, akik nem beszélnek betegségekről és az öregedésről. Hozzátette: nem ismer senkit, aki vele egyidős lenne, kerüli az ilyen embereket.

Lagerfeld gondoskodott azokról, akiket hátrahagyott. Megemlékezett végakaratában hűséges munkatársairól is: egy interjúban elmondta, hogy azoknak, akik éveken át neki dolgoztak, soha többé nem kell másnak dolgozniuk.