Fotó: szombathelypont.hu
Hirdetés

Az intézmény működtetését az év elején vette át a magyar állam. A szaktárca költségvetéséből 600 millió forintot különítettek el, amelynek feléből rövidesen pótolhatják 6 ezer négyzetméternyi terület elmaradt karbantartást, a másik feléből pedig az épületben folyó kulturális tevékenységek körülményeit szeretnék javítani – beszélt a részletekről Fekete Péter.

Hozzáfűzte: egy olyan új közösségi modell bevezetését szorgalmazzák kísérleti jelleggel, amely az épület működtetésébe is bevonná azokat a kulturális egyesületeket, művészeti csoportokat, amelyek eddig az épületet bérlőként használták.

Az államtitkár szerint a szombathelyi MMIK és az országban hozzá hasonló más létesítmények leromlásához, elhasználódásához éppen az vezetett, hogy az épületet használó bérlők évtizedekig a piacinál alacsonyabb, sokszor jelképes bérleti díjat fizettek, közben pedig nem jutott elég pénz a karbantartásokra, felújításokra.

Fekete Péter elmondta: az új szervezési-működtetési modell kidolgozásával a Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Kft.-t bízták meg, amelynek feladata az előadóművészet és a közművelődés területén innovatív megoldások, rendszerek kidolgozása és terjesztése.

Korábban írtuk

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester a sajtótájékoztatón elmondta: eddig is az állam volt a tulajdonosa az MMIK-nak, a működtetést az önkormányzat cége az AGORA Kulturális Központ végezte, de az épület felújítására korábban sem jutott elegendő központi forrás, a 40 éves épület állaga leromlott, több helyen beázik.

A polgármester reményét fejezte ki, hogy a felújítás után az új működtetési modell beválik, hiszen szavai szerint az MMIK-t amely jelenleg is otthona a Mesebolt Bábszínháznak, a Lorigo Táncsport Egyesületnek és az Ungaresca táncegyüttesnek és jelentős helyszíne a város kulturális életének.

Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta: a jelenleg „szégyenteljes állapotú házból” a magyar közművelődés egyik „zászlóshajója” lehet, a modellértékű kezdeményezés pedig példaként szolgálhat egy jobb, közösségibb működésre.

Utalt arra, hogy az önkormányzat költségvetéséből eddig évente 30-40 millió forintot fordított az MMIK működtetésére, ettől a kiadástól most mentesül a város.