Fotó: MTI/Soós Lajos
Látogatók az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) alapításának 220. évfordulója alkalmából összeállított Esszencia című angol és magyar nyelvű állandó kiállításon a megnyitó napján, 2022. november 24-én
Hirdetés

A csütörtöki megnyitón Novák Katalin köztársasági elnök üzenetét tolmácsolva Victor Katalin elnöki tanácsadó kiemelte: az OSZK születése alapjaiban járult és járul hozzá ma is a nyelvében, szellemiségében, esszenciájában szuverén nemzet kulturális életéhez.

Magyarország most is épül, előre tekint és meg akarja magát mutatni a világnak – hangsúlyozta üzenetében az államfő, hozzátéve: „kötelességünk építkezni, konokul kitartani a nemzet megerősítésének és építésének szándéka mellett”.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte: Magyarországon 220 évvel a nemzeti könyvtár megalapítása után ma 3900 könyvtári szolgáltatóhely található, és a mozgókönyvtári rendszerrel minden településen elérhetők a könyvtári szolgáltatások.

Ezek a könyvtárak mindenütt az írott, rögzített kultúra őrzői és továbbadói, rendkívül erős és fontos közösségépítő szerepük van – hangsúlyozta az államtitkár.

A tárlat a nemzeti könyvtár alapítója, Széchényi Ferenc gróf előtt tiszteleg és a történelmi előzménynek tekinthető Corvin-könyvtárat is felidézi, valamint a többmilliós dokumentumállomány összetettségét, az írott magyar kulturális örökséget mutatja be.

Korábban írtuk