Juhász Réka és zenekara

A Balaton-felvidék és a Déli Bakony egyik különleges természeti értéke a Nagyvázsonyban eredő és Szigligetnél a Balatonba folyó mintegy 32 km hosszú Eger patak, mely a kis vízfolyás melletti égerfákról kapta a nevét. A pataknak mindig is meghatározó szerepe volt a mellette fekvő 13 település életében, többek között valaha 39 malmot hajtott meg. Az 1960-as években kezdődő, és csaknem harminc esztendeig tartó bauxitbányászat, illetve egy 1987-ben szabálytalanul létesített halastó és a klímaváltozás miatt a vízhozama ma már átlagosan csak egytizede a valaha voltnak. Sőt, a tavalyi aszályos esztendő miatt Pula és Kapolcs között a medre teljesen ki is kiszáradt.

– Az „Eger-víz” patakművészeti őrség a kultúra, a művészet és az edukáció segítségével elsősorban figyelemfelkeltő projekt a mellette fekvő 13 település összefogásának köszönhetően. Fontos, hogy tudatosítsuk mindenkiben a vízmegtartás fontosságát, a vizek, élővizek védelmét – emelte a projekt kitalálója és vezetője, Márta István zeneszerző, a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet elnöke.

Az áprilisban induló és októberig tartó „Eger-víz Napok” keretén belül 26 helyszínen 30 kulturális programra és 11 túrára kerül sor Nagyvázsonyban, Pulán, Öcsön, Vigántpetenden, Kapolcson, Taliándörögdön, Monostorapátiban, Hegyesden, Tapolca-Diszelben, Gyulakeszin, Kisapátiban, Nemesgulácson és Szigligeten. A patak és a források mellett fellép többek között a Duna Szimfonikus Zenekar, Érdi Tamás, Boros Misi, a Mandel Quartet, Juhász Réka és zenekara, Gryllus Vilmos, Szirtes Edina Mókus és zenekara, Tárkány Kovács Bálint, a Trió Hollóének Hungarica Régizene Együttes.

A művészeti programok egyik kiemelkedő eseménye lesz a HÍD–Tájművészeti Ösvény, melynek keretében 11 meghívott kortárs alkotóművész – egy egyhetes alkotótábort követően – mutatja be szabadtéri tájművészeti alkotását Nagyvázsonytól Monostorapátiig. A kiállítás április 29-ét követően szabadon látogatható lesz mindenki számára.

Mindezek mellett elkészül a vízgyűjtő terület problématérképe, illetve lesznek jövőkép, vízmegtartási- és kiskertes workshopok, mezőgazdasági szakmai programok, de patak melletti közös szemétszedés is. A program megvalósulását a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Pannon Egyetem, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Balatoni Limnológiai Intézet, a WWF Magyarország, a Capa Központ, a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület és az NKA is segíti.

Hirdetés
Korábban írtuk