Hirdetés

Paks a rendezvény otthona, a fesztivál – amelyet a város önkormányzata és az atomerőmű is támogat – egyfajta védjegye lett a Duna parti településnek. A tervek, az időpontok többszöri, kényszer szülte változtatása után eldőlt: még rendkívül korlátozott számú közönség sem lehet jelen a koncerteken, azokat csak az interneten láthatjuk és hallhatjuk.

Újabb fordulat, hogy a fesztivált nem Pakson, hanem Budapesten, a Fonó zeneházban rendezik. A fellépéseket természetesen így is csak az interneten érheti el a közönség, viszont jó hír a bajban, hogy immár saját YouTube-csatornával rendelkezik a fesztivál. A háromnapos hétvégi rendezvény itt látható és hallható majd élőben.

A fesztivál programját a Gastroblues honlapján böngészhetik végig az érdeklődők, ezt e helyütt most nem részletezzük. Különlegessége miatt azonban szót kell ejteni a vasárnapi koncertsorozatról, amely a Nemzeti Összetartozás Éve előtt tiszteleg. Több olyan zenész, illetve zenekar lép majd színpadra ekkor, aki Paks határainkon túli testvérvárosait (Galánta, Kézdivásárhely, Visk, Zenta) képviseli, illetve azokhoz kötődik. Ilyen például Szarka Tamás, akit mindenekelőtt a Ghymesből ismerünk, és aki ma is a felvidéki Galántán él, vagy Fehér Nóra, a Kormorán énekesnője, aki Zentáról származik.

A fesztivál szervezői és támogatói küldetésüknek tekintik a határainkon túli magyar közösségekkel való törődést. Elég csak a székelyudvarhelyi árvízkárosultak megsegítésére, vagy a viski magyar óvoda, valamint az ottani református templom építési és felújítási munkálatainak támogatására gondolni.

A napi koncertsorozatok délután 15 órakor kezdődnek és előreláthatólag éjfélig tartanak. A rendezvény védnöke Süli János, országgyűlési képviselő, tárca nélküli miniszter.

Korábban írtuk