Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

A 25 számi (lapp) őslakos koponyáját és más földi maradványát nyírfakéregből készült kosarakban vitték a dél-lappföldi városka ősi, XVII-XVIII. században használt temetőjébe, a piactér és egy régi templom közelébe, ahol hagyományos számi szertartás mellett helyezték örök nyugalomra a csontokat. A ceremónia részeként joika, hagyományos számi dalt énekeltek a résztvevők, és felszólalt egy lutheránus püspök, aki bocsánatot kért az egyház nevében az őslakosoktól.

Az 1950-51-ben egy építkezésen megtalált csontokat kutatási célból a stockholmi Svéd Történeti Múzeumba vitték, ahol egy idő után feledésbe merültek. A maradványokat 2013-ban szállították át az észak-svédországi Umea városba, a Vasterbotten Múzeumba.

A Számi Parlament szerint a pénteki volt az eddigi legjelentősebb „repatriálás”. A számik önkormányzata azt ígérte, hogy küzdeni fog a más intézményekben őrzött őslakosmaradványok „hazaszállításáért” is.

Svédországban 20-35 ezer közöttire teszik a számik (lappok) számát. Az északi vidékek őslakosai élnek Norvégiában, Finnországban és Oroszországban is.