Fotó: MTI/Ujvári Sándor, archív

Ez a negyedik ilyen alkalom. Sajátos váltógazdálkodás alakított ki a szövetség, amelyben a Kurultáj és Ősök Napja váltja egymást, éves fordában. Zsebők Csaba, a rendezvény sajtófőnöke honlapunknak elmondta: a két esemény között az az alapvető különbség, hogy a Kurultáj elsősorban a magyarság és keleti testvérnépeinek találkozója, az Ősök Napja viszont a kárpát-medencei magyarok ünnepe.

Rendkívül sokoldalú seregszemléről van szó, amelyre legalább százezer embert vár a Magyar Turán Szövetség. A rendezők felelevenítik a magyar lovashagyományokat, de lesz régészeti és antropológiai kiállítás, valamint például jurtatábor és kézművesvásár is. Mindezek mellett közel ötven zenei- és ismeretterjesztő programra számíthat a Bugacra látogató közönség.

A rendezők most is felépítik a világ legnagyobb jurtáját, a húsz méter átmérőjű „Atilla sátrát”. Ebben kap majd helyet az Ősök arcképcsarnoka című kiállítás, amely a rendezők szerint az idei seregszemle szenzációja lesz.

Egyébként viszont nyilvánvaló, hogy a keleti lovas harcmodort és a lovashagyományokat bemutató élő csatakép lesz a leglátogatottabb program, látványossága okán mindig ez áll az Ősök napja centrumában. Színre lép a Magyar Turán Szövetség íjász válogatottja is. A rendezvény fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

sinkovics