Fotó: MTI/Rosta Tibor
Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára beszédet mond a Gyulai Várszínház 57. évadnyitó ünnepségén 2020. július 3-án
Hirdetés

Kelet-Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki, több mint hatszáz éves gótikus téglavárának udvarán, a csodálatos panorámájú tószínpadon, a felújított kamaraszínházban és Gyula utcáin, terein szinte mindennap színes programokkal várják a nézőket, az össze korosztályban. Az idei jelmondat: Gyulai Várszínház – Ahol a művészet felszabadít, ennek jegyében a műfaji paletta rendkívüli sokszínű lesz: a látványos történelmi dráma, a kortárs prózai színház különféle műfajai mellett az opera, a musical, a néptánc, a kortárs táncjáték, a bábszínház, a jazz, a blues, a népzene, a világzene legjobb előadásaival, színvonalas komolyzenei és irodalmi programokkal várják a látogatókat. 

Tündér Lala

Shakespeare, amikor magyar

Az összművészeti rendezvénysorozat keretében XVI. alkalommal szervezik meg a komoly szakmai rangot kivívott színházi Shakespeare Fesztivált június 28. és július 4. között, ezúttal csak magyar társulatokkal, Shakespeare, amikor magyar alcímmel. Szakmai körökben köztudott, hogy a hazai színpadokon évtizedek óta a legtöbbet játszott szerző Shakespeare, az utóbbi években még nagyobb súllyal megjelenve. A gyulai Shakespeare Fesztivál ezért most arra a kérdésre keresi a választ, hogy mit is kezd a mai magyar színjátszás az ő műveivel, a kapcsolódó tudományos konferencia is ezzel a témával foglalkozik majd. Zárásként a Gyulai Várszínház és a dunaújvárosi Bartók Béla Kamaraszínház közös bemutatójaként láthatják majd a nézők Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba Hamlear című darabját a Várszínpadon, Őze Áron rendezésében. 

A Vígszínház Pesti Színháza a Lóvátett lovagokat, a Katona József Színház az Othello, a csíkszeredai Csíki Játékszín a III. Richárd előadását hozza el Gyulára. Láthatjuk majd a Kabóca Bábszínház, a veszprémi Petőfi Színház, és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadásában a Rómeó és Júliát. Érkeznek Gyulára egyetemisták is Kaposvárról a Rómeó és Júlia című, Vidnyánszky Attila rendezte beavató, misszió jellegű előadásukkal, illetve a Városmajori Szabadtéri Színház produkciójaként a Pesti Magyar Színiakadémia diákjai is előadják az Ahogy tetszik továbbgondolását, kortárs versekkel, aktuális szövegekkel. 

Idén is lesz kortárs táncszínházi Shakespeare-adaptáció: a Kulcsár Noémi Tellabor Társulat a Vihart viszi színre a Várszínpadon. Cári Tibor és zenekara a Shakespeare-előadásokhoz írt korábbi, illetve a szonettekhez írt új zeneműveit adja elő majd egy kamaratermi koncert keretében. Lesznek még utcaszínházi jelenetek, Shakespeare-korabeli gasztronómiai bemutató, szakmai konferencia és egyéb érdekességek. 

Korábban írtuk

Szabó Magda Napok és Erdélyi Hét

Az elmúlt években a program szerves részévé vált a közelmúlt nemzeti klasszikusainak életműveit középpontba állító programsorozat is. A Székely János, a Weöres Sándor, a tavalyi nagy sikerű Márai Sándor Napok után idén Szabó Magda munkásságára hívják fel a figyelmet augusztus 16–18-ig. A Nemzeti Színházzal közösen bemutatják Az ajtó című regény színpadi változatát Udvaros Dorottyával és Söptei Andreával a főszerepben, Szabó K. István rendezésében. Emellett láthatja majd a közönség az életmű különböző szövegeiből szerkesztett Agyigót a Gózon Gyula Kamaraszínház produkciójaként és a Rózsavölgyi Szalon évek óta nagy sikerrel játszott Az őz című előadását. A szolnoki Szigligeti Színház a frissen bemutatott Régimódi történettel, a székesfehérvári Vörösmarty Színház pedig az Az a szép, fényes nappal vesz részt a fesztiválon. A gyerekekre a Tündér Lala vár majd a nagyváradi Szigligeti Színház tolmácsolásában.

Régimódi történet

Idén negyedszerre kerül sor az Erdélyi Hét – Erdélyi magyar színházak bemutatkozása című rendezvényre is augusztus 2–8-ig, mindennap más-más színház előadásával. Ekkor is lesz saját bemutatója a Várszínháznak: a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrummal közös produkció Goldoni Két úr szolgája című darabjának tószínpadi előadása, a klasszikus commedia dell’ arte eszközeivel. Láthatja majd az érdeklődő közönség a Kolozsvári Állami Magyar Színház Hegedűs a háztetőn című monumentális előadását, szintén a Tószínpadon, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Az ember tragédiáját (Silviu Purčarete rendezésében), különleges helyszínen, a városi sportcsarnokban felépített díszletek között. A Várszínpadon lesz az Aradi Kamaraszínház családi előadása, A Kolozsvári bíró, az aradiak emellett Móricz Zsigmond: A Zördög című darabját is elhozzák a Kamaraterembe. Ugyancsak ott láthatják majd az érdeklődők a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Ibsen A nép ellensége című előadását, a gyergyói Figura Stúdió pedig a művelődési ház színpadán fogja bemutatni Örkény István Tótékját. Cári Tibor zenésztársaival  kamarakoncertet ad kortárs költők megzenésített verseivel.

Klasszikusok és kortársak

A Gyulai Várszínház továbbélteti azon legrégebbi hagyományait is, amelyek a nemzeti önazonosságunkat erősítő történelmi témájú drámák színrevitelét, illetve a kortárs magyar színdarabok bemutatását, ősbemutatók létrehozását preferálják. Idén a történelmi tematikát képviselik a Sándor Mátyás, a Funtinelli boszorkány, a Zergetánc, a Tóték, az Ember tragédiája, a Régimódi történet, az Az a szép, fényes nap című előadások és a Jászai Mari alakját megidéző, Szilágyi Enikő által előadott saját bemutató is, a Mi volnék nélküled?.

A világirodalmi (Donizetti, Ibsen, Shakespeare, Goldoni) és magyar klasszikusok (Madách Imre, Móricz Zsigmond, Örkény István, Verne Gyula, Wass Albert) mellett a kortárs magyar szerzők, így Szabó Magda darabjai mellett láthatják majd az érdeklődők Bíró Yvette-Mundruczó Kornél: Frankestein-terv, Pozsgai Zsolt: Zergetánc című darabjait. Három ősbemutató is lesz: a Hamlear mellett Vecsei H. Miklós és Kovács Adrián Bartók és Kodály című műve, illetve Szilágyi Enikő Jászai Mari alakját megidéző monodrámája.

A korábbi évekhez hasonlóan nemcsak színházi, de zenei és irodalmi programok is várják a közönséget, köztük a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál, benne a Rendhagyó Prímástalálkozóval, a Gyulai Vár Blues Fesztivál, valamint a kortárs magyar irodalom élvonalbeli hazai és határon túli szerzőit felvonultató Irodalmi Humorfesztivál.

A kedvezményekről, bérletekről, a folyamatosan bővülő és az aktuális járványhelyzethez igazított programokról a Gyulai Várszínház megújult honlapján (www.gyulaivarszinhaz.hu) és Facebook-oldalán lehet tájékozódni.