Hirdetés

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

Az átfogó rekonstrukció miatt az Üllői úti épület 2017. szeptember 3-án bezárt, az épület kiürítése és a gyűjtemény átköltöztetése pedig nemrég fejeződött be, több százezer védett alkotás került a múzeum kőbányai raktárbázisába. 

A kiköltözés végén az épületbe beépített speciális műtárgyak szakszerű leválasztására került sor, ezt három helyszínen tekinthették meg az újságírók: az egykori igazgatói lakrész falára Radisics Jenő igazgatósága idején (1887-1917) felragasztott Pávakert című műtárgytapéta leválasztásának aprólékos munkája nemsokára a végéhez ér, az alkotás védelme érdekében a műtárgytapétát a fal egy részével együtt távolítják el. 

A szecessziós palota üvegcsarnokának galériáján az alsórákosi Bethlen-kastély dísztermének mennyezetéről készült gipszmásolat lebontott elemeit, a sümegi püspöki palota könyvtártermének enteriőr-elemeit, valamint az úgynevezett Maksai-teremben a mennyezetről leemelt, a maksai református templom kazettás, festett famennyezetének darabjait is bemutatták a sajtó képviselőinek.

A témáról bővebben a Demokrata hetilap követező lapszámában olvashatnak.