Hirdetés

– A „petőfiség„ vagánysággal ötvözött sziklaszilárd magyar identitás és szellemi szabadságvágy – mondta Béli Ádám, a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV új csatornaigazgatója az MTVA és a Petőfi Irodalmi Múzeum sajtótájékoztatóján, az A38 Hajón, ahol a két intézmény közös Petőfi-projektjének előkészítő programját ismertették.


– Példaképekre szükségünk van ebben az értékvesztett világban, a 2022-2023-as Petőfi-emlékév pedig alkalmat ad arra, hogy jobban megismerjük a költőt – hangsúlyozta Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója is, hozzátéve, hogy a Petőfi-projekt – amelynek az M2 Petőfi TV-hez hasonlóan az A38 Hajó ad majd otthont – célja elsősorban az, hogy a bicentenárium az egész magyar nemzet ünnepe legyen, bevonva a Kárpát-medence lakosságát is.


Demeter Szilárd, a kortárs magyar popkultúra megújításáért és társadalmiasításáért felelős miniszteri biztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy a bicentenárium kapcsán nemcsak a zseni költőt, hanem a reformkor igen izgalmas időszakát és szereplőit is fókuszba állítják majd.


– Ez volt az a kor, amikor megszületett a modern magyar nemzet minden konfliktusosságával együtt, amikor létrejöttek az anyanyelvi kultúrára épülő intézmények. A hosszú XIX. század azon szellemiségéhez szeretnénk visszanyúlni, amely segített megmaradni a vérzivataros XX. században is – mondta Demeter Szilárd. A PIM főigazgatója azt is kiemelte, Petőfi a „márka arca”, jó szimbóluma ennek a korszaknak.

Korábban írtuk


A Petőfi rádió és az M2 Petőfi TV új csatornaigazgatója, Béli Ádám feladata összefogni az emlékév előkészítését célzó projekteket, illetve később a bicentenáriumi programok lebonyolítását is. Ő így fogalmazott, Petőfi Sándor az első magyar a horizonton, aki bizonyította, hogy a rock and roll nem tánc, és huszonhat évesen máig ható életművet hagyott ránk – kitörölhetetlen a történelmi és kulturális emlékezetünkből. A csatornaigazgató arra is felhívta a figyelmet, a jövőt mindig a mostban alapozzák meg, az átalakuló Petőfi rádióval, amiben még több magyar kultúra és zene kap majd a jövőben helyet, pedig erre szeretnének fórumot biztosítani.


– A Petőfi Irodalmi Múzeum koordinálásával létrehozott kulturális tartalmat szeretnénk minél több fórumon hallhatóvá és láthatóvá tenni, hogy eljusson a fiatalokhoz, és alakítsa szellemi-lelki világukat. Ebben óriási felelősségünk van – mondta. A projekt keretein belül ezért „vízre száll” mindkét csatorna, és fizikailag is „egy hajóban eveznek” majd, hiszen az A38 hajó technikai felkészültsége, környezete igazi XXI. századi multimédiás lehetőségeket biztosít mindkettőjük számára.


A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap részéről Galambos István program-főigazgató mindehhez hozzáfűzte, hogy az MTVA minden lehetséges módon és platformon igyekszik támogatni a Petőfi-projektet, biztosítva hozzá az erőforrásokat is, bízva a fiatalok minél nagyobb tömegben való megszólításában.