Horváth Csaba humán várospolitikai főpolgármester-helyettes keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a főváros különdíjat alapít a 2009-es Operálián. „Örömmel jelentem be, hogy az eseményt tízmillió forinttal támogatjuk, valamint a Budapest-különdíj jövendőbeli tulajdonosa a Budapesti Tavaszi Fesztivál díszvendége lesz. Azt is szeretnénk, ha a versenyt a magyar közönség kitüntetett érdeklődése övezné, ezért a főváros honlapján internetes szavazást indítunk, ahol minden operakedvelő leteheti a voksát a kedvence mellett. Továbbá a budapestiek köztéri kivetítőkön is élvezhetik majd az eseményt” – mondta Horváth Csaba.

A világ egyik legrangosabb énekversenyének tekintett Operalia az elmúlt tizenhat évben számtalan későbbi világsztárt indított el pályáján. Ugyancsak kiváló szaktekintélyekből áll a Magyarországra érkező nemzetközi zsűri is: az operavilág krémje érkezik hazánkba. Az ő feladatuk lesz, hogy az ezer jelentkező közül kiválasztott, elődöntőbe jutott negyvennyolc fiatal énektehetség közül kiválasszák a jövő új operacsillagait. A főpolgármester-helyettes külön kiemelte, hogy a mezzoszoprán Kun Ágnes Anna és a tenor Gál Máté személyében két magyar versenyzőnek is drukkolhatunk.

Horváth Csaba főpolgármester-helyettes szerint: „Nem kétséges, hogy mindkét város kultúrtörténetébe fényes betűkkel íródik majd be a július 25-én kezdődő és augusztus 1-jén végződő 2009. évi Plácido Domingo Operalia. Főváros vezetése képviseletében köszönöm, hogy a szervezők Budapestet választották a döntő helyszínéül.”

Az OPERALIA Nemzetközi Énekverseny fordulóira július 22-én 48 versenyző érkezik Magyarországra.

A VERSENY FORDULÓINAK IDŐPONTJAI:

Július 25., este 6 óra

Pécsi Nemzeti Színház

Elődöntő 1.

Július 26., este 6 óra

Pécsi Nemzeti Színház

Elődöntő 2.

Július 27., este 6 óra

Pécsi Nemzeti Színház

Középdöntő

Augusztus 1., este 7 óra

Magyar Állami Operaház

Döntő