A 2006 óta évenként meghirdetett nyílt nemzetközi filmverseny e jeles eseményére első alkalommal kerül sor Magyarországon. A korábbi seregszemlék helyszínei Szlovákia, Ausztria és Németország vasúti múzeumai voltak. Az idei versenyre huszonkét vasúti témájú filmmel neveztek hat országból; Svájcból, Németországból, Szlovákiából, Lengyelországból, Romániából és nem utolsó sorban Magyarországról.

A RAILFILM-et, mint nemzetközi vasútfilmes fórumot három vasútfilmes szakember, valamint a német BahnTV hozta létre 2005-ben. A fórum célja, hogy azon hivatásos és nem hivatásos vasútfilmeseknek kínáljon lehetőséget alkotásaik bemutatására, akik dokumentálni kívánják a világ vasútjain korunkban végbemenő változásokat és megőrizni a vasúttörténet még fellelhető múltbeli értékeit a jövő nemzedékei számára.

A RAILFILM archívumát már több mint 150 filmalkotás gazdagítja, amelyek többsége autentikus, szívvel-lélekkel készített, kimagasló minőségű, TV sugárzásra közvetlenül alkalmas munka. A RAILFILM fesztiválokon a magyar sikerek is rendszeresek. Az idei versenyre négy magyar film érkezett. A szervezők célja, hogy a televíziós társaságok figyelmét felhívják ezekre az alkotásokra.

Az est főszervezője a nemzetközi RAILFILM Egyesület (Verein zur Förderung des Eisenbahnfilmes) elnöke, Eugen Takács, Ausztriában élő magyar származású, nemzetközi tekintélyű vasútbarát, vasútfilmes és kommunikációs szakember.

A fesztiválra több országból várnak magas rangú vasutas, filmes és média-szakembereket. Az első díj ez alkalommal egy félprofesszionális HD kamera lesz.

A rendezvény helye: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, 1146, Budapest, Városligeti krt. 11.,

A rendezvény ideje: 2010. december 4, szombat, 18.00 óra.

A rendezvény fővédnöke: Dr. Papcsák Ferenc, Zugló polgármestere