Három órán keresztül a legmagasabb szintű, hátborzongatóan izgalmas zeneiséggel közvetítette a legegyszerűbb témákat is. Dalait tökéletes átéléssel adta elő, olykor csak magasba tartott karjával jelezve, ha valóban fontos mondanivalót énekelt, miközben nemes közvetlenséggel, izomagyú biztonsági emberek nélkül lépett oda közönségéhez. A dupla DVD ékes bizonyíték, hogy a rock nem feltétlenül drogoktól kábult, alkoholtól felpuffadt muzsikusokról szól ott, ahol a tehetség adott.

Szakács Gábor

Bruce Springsteen & The E Street Band: London Calling Live In The Hyde Park – Sony Music, 2010

FILM – Kivételes lehetőség

Roman Polanskit az utóbbi időben nem éppen nagyszerű filmes mivolta miatt köszönhetően emlegették, sőt tavalyi letartóztatásának következtében e film utómunkálatait is börtönben fejezte be. Mindenesetre a végeredmény egy izgalmas krimi lett olyan kiváló színészekkel, mint Ewan McGregor vagy Pierce Brosnan. A történet középpontjában egy író áll, akit a brit miniszterelnök önéletrajzának megírására kérnek fel. Ám ahogy egyre mélyebbre ássa magát megbízója élettörténetébe, sötét ügyekbe keveredik, s az élete is veszélybe kerül. A lassan kibontakozó krimi túlnyomó részben egy szigeten, egy külvilágtól elzárt házban játszódik, melynek borongós időjárása és kopársága tökéletesen illeszkedik a film hangulatához. A látvány és színvilág kissé lehangoló, de nyilván ez volt a cél. A zeneszerző Alexandre Desplat pedig – akinek nevéhez fűződik egyebek mellett a Leány gyöngy fülbevalóval, a Színes fátyol vagy az Alkonyat: Újhold – kiváló munkát végzett egészen különleges aláfestő muzsikájával.

Keresztes Szilvia

Szellemíró – francia-német-angol filmdráma, 2010

KÖNYV – Örömzene

Az ötgyerekes apuka költő immáron kilencedik alkalommal szólítja meg a legkisebbeket. Az elsősorban óvodás, kisiskolás korosztálynak szánt mondókák, amellett hogy magukon viselik a József Attila-díjas szerző sajátos humorát, nagyon is komolyan szólnak a kicsiket körbevevő, tilalomfákkal körített világról. A kisebb ciklusokba rendezett ritmikus mondókák ismerős helyzeteket – öltözés, evés, hajszárítás, farsangi mulatság, állatsimogató vagy a címadó ugrálóház – idéznek fel, a legmulatságosabb Jó tanácsok című részben pedig nemcsak az tudhatjuk meg, hogy nem helyes az orrot túrni, hanem azt is, hogy a zsiráfot lenyelni mindenképpen tilos. A megelevenedő tárgyakkal és beszélő álatokkal teli versikék így tartanak görbe tükröt nekünk felnőtteknek is, miközben a csengő-bongó rímek szervesen illeszkednek bele a magyar gyermekirodalom Weöres Sándor által kijelölt hagyományaiba. Nemhiába tartja az író maga is „az irodalomfabrikálás örömzenéjének” az e korosztálynak szánt írásait.

Farkas Anita

Lackfi János: Ugrálóház – Egmont-Hungary Kft., 2010

KIÁLLÍTÁS – Fotómontázs

Lehet-e a természetnek esztétikája? Mitől jó egy kép? Mi a szépség? Fontosabb egy kép esztétikai értéke a kordokumentum-jellegénél? Ezekre a kérdésekre mindenki megtalálhatja saját válaszát, ha ellátogat a Mai Manó Ház fotókiállítására, amely egyben fotótörténeti kirándulásra is invitálja a közönséget, hiszen láthatunk kezdetleges technikai eljárásokkal, de digitális technikával készült felvételeket is. A történelmi fontosságú képek mellett érdemes megfigyelni azon fotók báját, melyek egy-egy hétköznapi pillanatot ragadnak ki az egyes átlagemberek életéből. Ilyen például Kinszki Imre 1930-ban készült Ebéd című képe, vagy az ugyanebben az évben készült Tutajosok című fotó, melyet Eke Mihály készített.

Keresztes Szilvia

Ritkán látott képek – Válogatás a Magyar Fotográfiai Múzeum kincseiből – Magyar Fotográfusok Háza, Mai Manó Ház, megtekinthető: szeptember 5-ig

KÖNYV – Párbeszédek

Isa Schneider Marosvásárhelyről indult, évtizedekig dolgozott orvosként a nagyvilágban, majd művészként a festészetben és az írásban találta meg önmagát. A közelmúltban került boltokba huszonharmadik szórakoztató, ám műfaját tekintve rendhagyó kötete. Az író saját önéletrajzán keresztül kortörténetet és történelmet ír. Viccelődik, de megteheti, mert orvosként életeket ment, és jól tudja, hogy az orvosnők korán halnak, legalábbis a statisztikák szerint. A humoreszkeket és a nevettető szomorújátékokat népi rigmusokkal tűzdeli, párbeszédet folytat az olvasóval és az élettel, miközben a mókás részeket szép, csendes líra szakítja helyenként félbe. A könyv olvastatja magát, humoros, kedves, a könnyed stílust kedvelőknek, s orvosoknak mindenképpen ajánlott!

t.zs.

Isa Schneider: Az orvosnők korán halnak – K.U.K. Kiadó, 2009

CIRKUSZ – Ajándék a bőröndben

Az előadás kezdetén nagy úti bőrönddel érkezik, s a végén ezzel is távozik az az olasz bohóc, aki keretjátékát adja a Fővárosi Nagycirkusz előadásának, s aki mellesleg kitűnő kötéltáncos. Közben két izgalmas állatszámot látunk, egy orosz idomárt hét (!) hím oroszlánnal, s egy fergeteges lovas produkciót. Örülünk annak, hogy az előadás gerincét magyar artisták adják, változatosan, melyben ragyogó zsonglőr, átöltöző művészek, labdazsonglőr, ugróduó látható. Az Astorelli junior négyese – nagy magyar artista hagyományokat követve – lélegzetelállító gumiasztal-produkciót mutat be, a Quinterion ötöséből pedig négy fiatal férfi igyekszik elnyerni egy kiválóan ugró fiatal hölgy kegyeit, miközben bravúrosan koreografált ugróprodukció tanúi vagyunk. Az előadás a legjobb cirkuszi hagyományok továbbvivője. Felnőttnek, gyereknek egyaránt élvezet(es).

Feledy Balázs

Úton a bohóc – Fővárosi Nagycirkusz

ZENE – Csillag születik

Régóta aktuális volt már ennek a korongnak a megjelenése, hiszen Fábián Juli – az örvendetesen nagyszámú hazai jazzénekesnők sorában – nemcsak kiemelkedő improvizatőr, de olyan „dögös” hang birtokosa is, ami sajnálatosan nem jellemző a magyar jazzdívák többségére. Telitalálat az album címe is, mivel mind Juli egyéniségében és előadásmódjában, mind pedig repertoárja megválasztásában jelen van az édes méz és a csípős paprika. Így kerek a világ… Miközben a tehetséges énekesnő igényes komponista és szövegíró is, mégsem kizárólag saját szerzeményekkel rukkol elő debütáló lemezén, hanem jó ízléssel válogat a műfaj gazdag dalkincséből is. A kísérőzenészek is remekelnek, különösen a sokoldalú zongorista, Sárik Péter. A fúvós szólista, Csejtey Ákos igazán feldobja a produkciót a tengersok – csak zongoratrióval kísért – énekeslemez között.

Márton Attila

Fábián Juli Jazz Riff : Honey & Chili – Unicus, 2010