Várhatóan több tízezer ember szegélyezi majd a Duna két partját, ahol a Margit-híd és a Lánchíd között állítják fel a légikapukból álló gyorsasági versenypályát. Amennyiben a vízszint megengedi, a pilótáknak egy további lélegzetelállító mutatványt is be kell mutatniuk – a festői Lánchíd alatt kell átrepülniük, ami a versenypálya kezdetét és végét jelöli.

A szezon negyedik fordulójában az osztrák Hannes Arch, a címvédő bajnok próbálja megőrizni előnyét nagy riválisával, a brit Paul Bonhomme-mal szemben. Múlt hónapban Windsorban, Kanadában Bonhomme elképesztő csatában nyert, aminek köszönhetően mindössze egy ponttal marad le az élen álló Arch mögött. A magabiztos brit, aki tavaly kevéssel maradt le a győzelemről Arch-hal szemben, most elszántabb, mint valaha, és felújított repülőmotorjával komoly reményeket fűz a budapesti versenyhez. „Az eddigi legjobb motorral indulunk a versenyen. Hajrá, Budapest!" – mondta Bonhomme.

Tavaly Arch győzött a versenyző hazájával szomszédos Budapesten, azonban kétségtelenül minden szem a magyarok saját versenyzőjére, Besenyei Péterre fog szegeződni, aki alig várja, hogy újra pályára léphessen, miután a windsori versenyt ki kellett hagynia a szezon harmadik versenyét megelőző kényszerleszállás miatt, amelyben tönkrement a repülője. „Természetesen csalódott vagyok, hogy nem versenyezhettem Windsorban” – mondta. „Most azonban nagyon várom a budapesti versenyt. Sokat dolgoztunk, hogy a repülőm időben elkészüljön a versenyre, és alig várom, hogy újra repülhessek, különösen a magyar közönség előtt.”

A budapesti verseny többet ígér, mint csupán Arch és Bonhomme csatája. Az amerikai Kirby Chambliss, a 2006-os világbajnok, aki harmadik lett Windsorban, pontszerző helyével elképesztő visszatérést produkált új motorjával a mezőny élére, míg honfitársa, Mike Mangold a szezonban a legjobb eredményét érte el, a negyedik helyen végzett Kanadában. A küzdelem idén minden korábbinál szorosabb, hiszen kilenc pilóta folyamatos küzdelemben van egymással a legjobb időért, és közülük bárki bármikor a dobogóra kerülhet. Az orosz Szergej Rahmanyin Windsorban megszerezte az ötödik helyet, ami eddigi pályafutásának legjobb eredménye, míg az amerikai Michael Goulian idei saját szezoncsúcsát beállítva a hatodik helyen végzett. Matt Hall, a szédületesen teljesítő újonc a hetedik helyre csúszott, azonban a windsori futamot követően jelen pillanatban a negyedik helyen áll.

Ahogy a tabella elején egyre inkább összetömörödik a mezőny, három futammal a 2009-es Világbajnokság vége előtt Bonhomme úgy véli, a bajnokság még messze nincs lefutva. „Ahogy már korábban is láttuk, ebben az évben bármi megtörténhet, úgy vélem, még semmi nem dőlt el. Bárki megnyerheti a végén.”

Az időmérőre augusztus 19-én kerül sor helyi idő szerint 13:00 órakor, a verseny másnap, augusztus 20-án ugyanebben az időben kezdődik.

A verseny pillanatnyi állása – 2009-es Red Bull Air Race Világbajnokság

3 versenyt követően:

1. Hannes Arch (Ausztria) 33 pont

2. Paul Bonhomme (Nagy-Britannia) 32 pont

3. Nicolas Ivanoff (Franciaország) 24 pont

4. Matt Hall (Ausztria) 19 pont

5. Nigel Lamb (Nagy-Britannia) 18 pont

6. Mike Mangold (USA) 18 pont

7. Sergey Rakmanin (Oroszország) 17 pont

8. Kirby Chambliss (USA) 13 pont

9. Peter Besenyei (Magyarország) 10 pont

10. Alejandro Maclean (Spanyolország) 8 pont

11. Michael Goulian (USA) 6 pont

12. Glen Dell (Dél-Afrikai Köztársaság) 3 pont

13. Matthias Dolderer (Németország) 1 pont

14. Yoshihide Muroya (Japán) 1 pont

15. Pete McLeod (Kanada) 1 pont

A részletes eredménylista a www.redbullairracenewsroom.com oldalon érhető el.