Hirdetés

A gasztronómiai kalandozások során a legnagyobb elégtétel az, ha olyan rejtett gyöngyszemre bukkanunk, aminek eddig a létéről sem tudtunk. Ilyen élmény volt a minap a zetelaki Székely Tanya. Arra számítottam, hogy a régió­ban szokásos választékkal találkozom, azaz a magyar és a székely konyha jól ismert fogásaival, amit szinte minden esetben kiegészít néhány sokak által kötelezőnek gondolt román étel, a népszerűbb csorbák és a miccs.

Itt viszont a két hangsúlyos elem a saját nevelésű kovász­szal készült pizza, valamint egy professzionális smokerben készült barbeque-választék. Kínálnak még hagyományos magyar és nemzetközi slágerételeket is, így Kárpáti borzast, gíroszt, bécsi szeletet, brassóit stb.

A kedves, udvarias, megnyerő felszolgáló hölgy a BBQ műfaj reprezentatív kóstolóválogatását ajánlotta, mellé vegyes köretet. Utóbbi csilis bab és lecsó volt, aminek kifejezetten megörvendtem, mert izgalmasabbak, és többet mondanak el a konyháról, mint a sült krumpli különféle változatai. Kaptam még az ételekhez saját sütésű, kifogástalan kovászos kenyeret, amelyhez hasonlót csak a legjobb kézműves pékségekben kóstoltam. A pizza is finom volt, a húsok (porchetta, sertésoldalas, császárhús, növendékmarha-szegy) szintén kiválóak.

Tartanak Igazi Csíki Sört és frissen facsart almalevet. Amikor kézműves csilitermékek felől érdeklődtem, figyelmembe ajánlották a hátam mögötti paraván által eltakart smoker tőszomszédságában nevelt csilipalántákat, ezekről hamar le is szedtek két szép darabot az ebédhez. Kiemelkedően jó élmény volt Székely Tanya; ha valaki Székelyudvarhelyről Csíkszeredába utazik (vagy vissza), érdemes megtenni azt a pár kilométeres kitérőt Zetelakáig.

Korábban írtuk