Hirdetés

Dés több mint nyolcszáz éves, harmincötezres lélekszámú kisváros, 50 kilométerre Kolozsvártól, Nagybánya irányában. Trianon idején lakosságának zöme magyar volt, ma nagyjából tíz százalékot tesz ki a várost felépítő és évszázadokon át megtartó népesség. A település legjobb étterme a Red Wine Bistro. Külső kialakítása a brit pubokra emlékeztet, a rendkívül hangulatos beltér szintén kicsit pubos, de itt inkább az éttermi elegancia dominál: boltíves plafon, a falba épített faburkolatú beugróban könyvespolc, ügyesen használják a borokat dekorációs elemként. A berámázott képek is borral kapcsolatosak.

A konyha a népszerű nemzetközi fogásokra épít: szendvicsek (kiemelkedő közülük az argentin bélszínt és hízott kacsamájat tartalmazó), pasták, burgerek, bécsi szelet, BBQ-oldalas, wrapek, ropogós csirkecsíkok, édes köménnyel és rata­touille-jal kínált lazac, roston sült pisztráng rizottóval. Az árak barátságosak. A levesek és a desszertek 1000 forint körüli, a főételek 1500 és 2500 forintnak megfelelő lej közötti ársávban kaphatók.

A vékonyra szelt, majd megsütött padlizsánnal és cukkinival, illetve pirított koktélparadicsommal izgalmasabbá tett humusz ízletes volt, jól sikerült. A fűszeres csirkeszárny finom, szaftos, a panír ropog. A csokiláva jó állagú, jóízű, a mártás hasonlóképpen, a mellé adott fagylalt viszont iparinak tűnik, és nem meggyőző.

Korábban írtuk

A kiszolgálás udvarias, kedves. A borválaszték igényes, elvégre borbárról van szó. A pezsgőket is beleszámolva kilencven tételt kínálnak, a legjobb erdélyi és Kárpátokon túli pincéktől. A habzóborok zöme importból származik.