Mintegy 350 tétellel készült az antikvarium.hu csapata a 2021. július 15-én induló tíznapos 2. Szezonzáró kamara aukciójára. Az online licitálás minden tételnél 3000 forintról indul, végül az kapja meg a vágyott példányt, aki a licit zárónapjának esti zárásáig a legtöbbet ajánlotta érte. 

Hirdetés

A kínálatban szerepel Baktay Ervin aláírt India I-II. kötete, mely az ázsiai ország történetét, tájait, városait és művészetét mutatja be. Erdőbaktai Baktay Ervin igazi reneszánsz ember, aki egyszerre volt festőművész, művészettörténész, orientalista és asztrológus, író, műfordító. 1926–1929 között Indiába utazott, ahol a helyi vallásokat, szokásokat és kultúrát tanulmányozta. 1928-ban felkutatta Kőrösi Csoma egykori tartózkodási helyeit és annak meglévő emlékeit, majd 1929-ben maláriás betegen tért haza. A 72 fekete-fehér, feliratos képpel illusztrált kötetet 1943-ban a Krakauer-Várnai Nyomda nyomtatta Budapesten. 

Baktay Ervin nevéhez fűződik a Káma-Szútra 1920-as fordítása is. A ma már világszerte ismert remekmű akkoriban még egész Európában, így Magyarországon is tabutémának számított. Az árverésen szereplő kötet a 845. volt az ezer példányban és kizárólag a megrendelők számára, névre szólóan készült, vászon díszkötésű példányok közül. 

Faludy György valóságos Villon-kultuszt teremtett Magyarországon, amikor átköltéseivel megjelentek Villon balladái. Az anikvarium.hu kínálatában szereplő kötet az 1947-es tizenegyedik kiadásnak a reprint, fametszetekkel illusztrált kiadása Faludy aláírásával a címlapon. 

Korábban írtuk

A tiltólistás könyvek között szerepel Maléter Jenő-Wulff Olaf: Vitéz Nagybányai Horthy István élete és a magyar közlekedés című 1943-as különleges emlékkönyv, mely rajta volt a Magyar Ideiglenes Nemzetgyűlés által 1945-46-ban összeállított „Fasiszta szellemű, antidemokratikus és szovjetellenes sajtótermékek I-IV.” című tételes és hivatalos listáján.

A másik, ugyanezen a listán szereplő betiltott kötet, a Luigi R. Nervetto nevéhez köthető A Palazzo Veneziától a Gran Sassóig című regényes történet, mely Mussolini fogságát és kiszabadítását meséli el . 

A Nap Fiai / Los Hijos del Sol őstörténeti folyóirat volt, ami emigrációs kiadásként jelent meg 1970-ben Argentínában, magyar nyelven a Turáni Népek Érdekközössége magyar tagozatának, a Turáni Akadémiának, valamint a Magyar Turáni Rendnek közlönyeként. A kötetet Papp Kálmán református presbiter jegyzi, aki 1962 és 1967 között a Turán, ezt követően pedig egészen 1981-ig A Nap Fiai folyóirat szerkesztője volt.

Az aukción a gasztronómia is helyet kapott, így licitálni lehet Sárosi (Schleiming) Bella szakácskönyvíró, divattanácsadó, művészeti szakértő Legjobb szegedi szakácskönyvére is.

Ízelítőként egy recept a szakácskönyvből:

„Szegedi halpaprikás: Vöröshagymát és paprikát piritunk meg zsirban, négy decziliter (egy messzely) vizet öntvén rá, azzal fölforraljuk, a halat besózva, beletesszük s félóráig főzzük. Kavarni kanállal nem szabad, hanem, hogy oda ne égjen, néha-néha fel kell rázni.”

A Globus Műintézet Rt. Budapesten nyomtatott szakácskönyvének különálló mellékleteként kilenc korabeli, kézzel írt recept is szerepel.