Hirdetés
Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Rudolf Péter 2020. július 1-én ideiglenesen kapott megbízatást az idén 125 éves intézmény vezetésére, a kinevezés 2021. december 31-ig szólt. A döntéshozó bizottság július 26-án ült össze, hogy a folytatásról döntsenek, a tagok pedig egyöntetűen úgy ítélték meg, hogy az a munka és módszer, ahogyan Rudolf Péter a korábbi botrányok után, majd a koronavírus okozta nehéz helyzetben a Víget vezette, valamint a pályázatában leírt távlati célok egy sikeresen működő intézmény képét vetítik előre.

Fekete Péter bejelentése után Karácsony Gergely elmondta, mivel az önkormányzattal közös fenntartású teátrumként a főváros igen szavazata is szükséges a vezető kinevezéshez, ők teljesen mértékben egyetértenek a szakmai bizottság döntésével. Rudolf Péter megköszönte a kétoldalú támogatást, hozzátéve, hogy „az igazgatói munkát továbbra is szolgálatnak tekinti”, és hangsúlyozta a színház mindenkori híd szerepét, ahol „csak rendező melletti bal és jobb oldalt ismer”. Pályázatát is nyilvánosságra hozza, így az bárki számára elérhető az interneten.

– Békeidőben még nem vezettem a színházat, de talán többet tanultam ebben a kiszámíthatatlan helyzetben. Ez az egy év természetesen kevés volt ahhoz, hogy hosszú távú művészi terveinket megvalósítsuk. Célom továbbra is egy jó értelemben vett népszínházi hagyomány folytatása, vagyis a magas kultúra, a klasszikus és kortárs dráma értékeinek közvetítése széles tömegek számára, miközben vissza kell menteni azt a polgári ízlést és gondolkodásmódot is, ami fénykorában jellemző volt a Vígre. Továbbra is azt képviselem, amit eddig is: békét és rendet szeretnék a színházban. Azt szeretném, hogy az életünk legyen kiszámíthatóbb. Család- és életbarát munkahelyet szeretnék teremteni – emelte ki még Rudolf Péter köszönőbeszédében.

A sajtótájékoztatón rövid filmes ízelítők segítségével ismertették a szeptember 4-én induló évad terveit is. Az évad azokkal a premierekkel indul, amelyeket a pandémia miatt el kellett halasztani, vagy csak online lehetett megtartani, így már idén megvalósul a Vígszínházban és a Pesti Színházban a szokásos 3-3 bemutató. 

Korábban írtuk

Az első előadás a Szerelmek városa ősbemutatója lesz ifjabb Vidnyánszky Attila rendezésében. A kirobbanó sikerű A nagy Gatsby alkotócsapatával közösen létrehozott zenés színpadi dráma Marcel Carné és Jacques Prévert 1945-ös kultikus filmjét dolgozza fel. A grandiózus látványvilágba csomagolt különleges, érzékeny és érzéki történet „a feszültségekkel és szorongásokkal teli korunk ellenpontozásaként a szerelmet, a tiszta és örök emberi érzelmeket állítja középpontba”. A főbb szerepekben Gyöngyösi Zoltán, Radnay Csilla, Wunderlich József, Waskovics Andrea, Hegedűs D. Géza, Csapó Attila, Ertl Zsombor, Kőszegi Ákos és Hirtling István látható, illetve ebben az előadásban debütál a Víg egyik új tagja, Bölkény Balázs is.

A Pesti Színházban szeptember 18-án az online premier után közönség előtt is színre kerül Marius von Mayenburg A kő című darabja Michal Dočekal rendezésében: az évtizedeken átívelő cselekmény gyönyörű vallomás családi legendákról, szeretetről, árulásról és újrakezdésről, Antóci Dorottya, Hegyi Barbara, Majsai-Nyilas Tünde, Szilágyi Csenge, Telekes Péter és a szintén új társulati tag Nagy-Kálózy Eszter szereplésével. 

A Béres Attila rendezte Kabaré nyáron a Margitszigeten debütált, a Vígszínházban október 9-én fog. A helyszín Berlin az 1930-as évek elején, ahol minden megtörténhet, és mindenki önmagát keresi az összeomlás előtti utolsó pillanatokban. Sally Bowles-t kettős szereposztásban Szilágyi Csenge és Dobó Enikő, a főbb szerepeket Brasch Bence, Igó Éva, Kern András és Seress Zoltán játssza.

Október 22-én a Pesti Színházban Török Ferenc rendezésében lesz a premierje Yasmina Reza, magyar származású világhírű francia írónő darabjának, a Bella Figurának. A romantikus hangulatúból szürreálisba forduló születésnapi estén ugyancsak két régi-új társulati tag, Stohl András és Kovács Patrícia, mellettük pedig Halász Judit, Wunderlich József és Radnay Csilla várja a nézőket.

Követve az évad koncepcióját, azaz hogy minél több mai történet és ősbemutató kerüljön színpadra, december 4-én a Pesti Színházban a Party című kortárs vígjátékot mutatják be Paczolay Béla rendezésében. Sally Potter 2017-ben a mozikba került, A vendégek című fekete komédiájából a forgatókönyvíró-rendező maga készített színpadi változatot: a darab az értelmiség kiégettségéről, meghasonlásról, magánéleti csapdáiról beszél szórakoztatóan. A magyarországi ősbemutatóban Brasch Bence, Hegyi Barbara, Igó Éva, Kovács Patrícia, Lukács Sándor, Szilágyi Csenge és Telekes Péter lép színre.

Az év utolsó premierje december 11-én a Vígszínházban lesz. Csehov Sirályát David Doiasvili, a grúz Vaszo Abasidze Állami Zenés és Drámai Színház igazgatója rendezi, aki videóüzenetben köszönte meg a lehetőséget. Személye, rendezői látásmódja a garancia arra, hogy ez a sokat játszott klasszikus új megközelítésben, új tartalmakkal gazdagodva kerüljön a nézők elé, a főbb szerepekben Waskovics Andreával, Nagy-Kálózy Eszterrel, ifj. Vidnyánszky Attilával és Stohl Andrással.