A Somlói Borvidék a roppant változatos magyar borvilágon belül is a legegyedibb, legnagyobb múltú és jövőjű bortájak közé tartozik. A különös varázsú hegyen az elmúlt néhány évben dinamikusan fejlődik a borkészítés, itt nem üres szólam, hogy a hagyomány és a legmodernebb technika együttműködésével készülnek az egyre szebb borok. Ezt a fejlődést, melyet a borszakma itthon és külföldön egyre nagyobb elismeréssel fogad, szeretnék bemutatni a somlói borászok a borra és kultúrára szomjazók szélesebb közönségének a Somló Hangja fesztivál keretei között.

„A fesztiválnak az is a céljai közé tartozik, hogy a környék kicsi, alvó falvaiba élet költözzön. Lehetőséget kínál a falusi turizmusba való bekapcsolódásba és az összefogásra ösztönöz. Mi magunk is csak akkor tudunk igazán fejlődni, ha az egész térség fejlődik” – hangsúlyozta Tornai Tamás, a Tornai pincészetek a tulajdonosa.

Az összművészeti fesztivál mellett egyenrangú projektként jelenik meg az egyedi, hallatlan tradíciójú és kultúrájú somlói bor bemutatása is, egyrészt a Borudvaron, másrészt magán a hegyen, ahol nyitott pincék várják a vendégeket. Ezt az összművészeti fesztivált joggal nevezhetjük világszínvonalúnak, ahogy a somlói bort is, e két nagyszerű magyar kulturális jelenség ünnepe lesz a Somló Hangja fesztivál, melyet az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület a Somlóhegy Alapítvánnyal és a Tornai Pincészettel együttműködve hozott létre. A fesztivál keretében fellép majd többek között a Ghymes, a Makám, a Csík, a Hot Jazz Band, a Los Andinos, Nikola Parov és Balogh Kálmán, de mindennap élményekben gazdag családi programok – pl. kézművesek, íjászat, állatsimogató -, filmvetítések és táncházak várják az érdeklődőket.

„A Somló hangja az egyik kicsi alvó faluban, Kiscsőszön rendezett Pajtafesztiválból nőtt ki, már ott is összehozta a falusiakat, azt reméljük, hogy ugyanígy fogja összekötni a környékbeli falvak lakóit és az egész országból érkező vendégeket” – mondta a rangos program főszervezője, Kovács Norbert (Cimbi).

www.somlohangja.hu

www.apteegyesulet.hu