A magyar borok népszerűsítését, a fogyasztók eligazodásának segítését tűzte zászlajára a Winelovers 100 – a 100 legjobb magyar bor című magazin.

A 116 oldalas kiadványt a tematikus borkóstolókra szakosodott névadó rendezvényszervező csoport jegyzi, mely az elmúlt években egyebek mellett a 100 legjobb hazai tétel seregszemléjét is megrendezte.

Egy toplista összeállítása persze mindig nehéz feladat, hiszen magában hordozza a szubjektivitás veszélyét. A Winelovers 100 ezért a 2017. július 1. és a 2018. június 30. között lezajlott mértékadó hazai és nemzetközi borversenyek legalább aranyérmes boraiból és a felkért szakmai ajánlók által javasolt tételekből merített, ezek a minták kerültek a zsűri elé. Az ajánlást azért tartották fontosnak, mert így olyan termelők és borok is esélyt kaptak a megmérettetésre, és egyben visszajelzést is, amelyek bármilyen okból nem indultak borversenyeken.

A szervezők nevezési díjat nem, csak a legfontosabb paramétereket tartalmazó adatlapot és a forgalomba hozatali engedély másolatát kérték a termelőktől. A bíráló bizottság tagjai a londoni akkreditációjú Wine & Spirit Education Trust (WSET) diplomájával rendelkező szakemberek, nemzetközi borakadémikusok voltak – többek között az e héten elhunyt Sánta Zoltán nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium vezető oktatója.

Az így összeállt százas listára épülő Winelovers 100 magazinban terítékre került a magyar bor jelene és jövője, nemzetközi potenciálja, a borgasztronómia és a borkultúra fejlődése, a bormarketing, a címketervezés és a borversenyek helyzete. Huszonnégy oldalon bemutatkozik a neszmélyi borvidék, emellett tizenegy tematikus kategória (pezsgő és habzóbor, illatos fehérbor, olaszrizling, furmint, késői szüretelésű édes bor, aszú, rozé, kékfrankos, bikavér, bordói házasítások, Villányi Franc) legjobbjaival is találkozhatnak az olvasók.

– Listánk nem ígér bizonyosságot. Élményeket viszont igen. Arra biztatjuk olvasóinkat, állítsák össze saját toplistájukat. A régi kedvencek mellé fedezzenek fel újakat – izgalmas borvidékeket, sosem kóstolt szőlőfajtákat, újragondolt borkészítési eljárásokat, tudatos és elkötelezett borászokat – ajánlja a kiadványt az olvasók figyelmébe Vancsik Ivett főszerkesztő, a Borkollégium WSET-diplomás oktatója.

A magazin online is elérhető a www.winelovers.hu címen, szombattól pedig az újságárusoknál és a Libri könyvesbolt-hálózat üzleteiben is megvásárolható. A kiadványban szereplő borokkal az érdeklődők a Borkollégium mesterkurzusain, valamint a 2008. december 8-án megrendezendő Winelovers 100 nagykóstoló rendezvényen közelebbről is megismerkedhetnek.