Nagy érdeklődés, kimagasló látogatószám jellemezte az elmúlt hétvégén lezajlott II. Székely Nagyvásárt, ahol közel 100 székelyföldi kézműves termelő 1500 prémiumkategóriás portékájával várta az érdeklődőket. A rendezvény fővédnöki tisztségét az idei évben is Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Varga Mihály pénzügyminiszter töltötte be. A kétnapos esemény megnyitóján felszólalt Csilip Árpád, a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség vezetője.

Varga Mihály pénzügyminiszter kezdeményezése nyomán és Tarlós István, Budapest főpolgármesterének kiemelt támogatásával az immáron második alkalommal megrendezett Székely Nagyvásár a Székely Összefogás Alapítvány és a három székely megye – Maros, Hargita, illetve Kovászna – közreműködésével valósult meg. A gazdasági alapokon nyugvó összefogás célja, hogy segítse a székelyföldi vállalkozásoknak a magyar gazdaság vérkeringésébe történő becsatornázását, illetve a kézműves termelők által előállított termékek széles körben történő megismertetését.

A kétnapos vásár idejére a három székely megye szinte minden szegletéből érkeztek árusok: a budapesti Bálna első emeletére beköltözött Székelyföld a maga hagyományos ízeivel, különleges hangulatával, valamint tradicionális és egészséges székely kézműves termékek széles palettájával, amely termékek közül számos Székely Termék védjegy kategóriába tartozó portéka.

Az a több ezer ember, aki hétvégi program gyanánt a Székely Nagyvásárt választotta, újfent betekintést nyerhetett Székelyföld sokszínűségébe, ízletes konyhavilágába, valamint válogathatott az ott élő emberek által megtermelt és természetes alapanyagok felhasználásával megalkotott, minőségi termékek sokaságából.

A bőséges választékot kínáló árusok között üdvözölhettük többek között a rendkívüli népszerűségnek örvendő, kizárólag természetes hozzávalókból készített hústermékeket forgalmazó Székely Falat kiállítóját, avagy Szász Ilyést, a biomézeket árusító korondi méhészt, illetve a közismert, Magyar Örökség és UNESCO-díjjal kitüntetett Páll Ágoston korondi fazekasmester hagyatékát bemutató Páll családot. 

Az eseményen mindenki találhatott fogára és kedvére való vásárfiát, hiszen a különlegesen ízletes hús- és tejtermékeken kívül, különböző gyümölcsfélékből készített lekvárokkal, szörpökkel, valamint ezek cukormentes változataival, gyógynövényekből előállított teakülönlegességekkel, parajdi sóval, zakuszkával, a mézfelhozatal széles spektrumával, a Székelyföldön jól ismert kibédi hagymával, a Csipán Pálinkafőzde cukor hozzáadása nélkül, zamatos gyümölcsökből készített pálinkáival és a kézműves Tiltott Csíki Sörrel is találkozhatott a nagyérdemű.

A kétnapos vásári forgatagban a kézműves élelmiszereken, innivalókon túl a fából faragott vagy kukoricaháncsból készített termékek, hímzettesek, házi szőttesek, varrottasok, népi motívumokkal díszített ruházati cikkek, gyógynövényekből készített kozmetikumok, tűzzománc, illetve préselt virágokkal dekorált, különféle horgolt, fűzött vagy akár ékszerdrótból megalkotott különleges ékszerek, kalotaszegi mintával festett parányi bútorok, kézzel festett karácsonyfadíszek is a kínálat részét képezték.

A budapesti Bálnában második alkalommal megrendezett Székely Nagyvásár rendkívüli sikerrel, sok ezer – Székelyföldet, a székely embereket és kézműves termékeket kedvelő – látogatóval zárta kapuit.

A szervezők a 2019. május 10-12-i hétvégén a Millenárison a már megszokott fesztiváli hangulattal várják az érdeklődőket az V. Székely Fesztiválra.