Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Hirdetés

Az Andy Vajna nevével fémjelzett 2010-es években korábban szinte példa nélküli műfajok jelentek meg a magyar filmes palettán, az alkotók azonban többnyire a felnőtt nézőkre koncentráltak. Elvétve akadt példa televíziós ifjúsági darabra (Sherlock Holmes nevében, 2011) és néhány animációs produkcióra is, de klasszikus, a család minden tagját megszólító élő szereplős mese emberemlékezet óta nem készült itthon. Ezt a hiányt igyekszik pótolni Dobó Kata jelenleg forgó rendezése, az El a kezekkel a Papámtól! Alapja Lakner Artúr egykor meghatározó, de mára kissé elfeledett 1942-es regénye, az Édes mostoha. A mozi főszereplője egy Dorka nevű vidám kislány, akinek napjai egyhangúan telnek özvegy édesapja mellett, amikor azonban a férfi életébe újra betoppan a szerelem, a gyermek gyanút fog: újdonsült mostohája egyáltalán nem olyan jóságos, mint amilyennek mutatja magát. Elkezd hát a nő leleplezésén ügyködni, közben különös figurákkal ismerkedik össze, és varázslatos kalandokba keveredik.

A könyv eredetileg tévéfilmre adaptált forgatókönyve három év került Helmeczy Dorottya producerhez, de csak tavaly volt igazán ideje foglalkozni az összetett, többrétegű történettel. A mű komplexitását mutatja, hogy Horváth András Dezső összesen tizenegy alkalommal írta át a szkriptet, mire megtalálta a tökéletes ritmust, karakterábrázolást és a lendületes, mindenki számára élvezhető elbeszélésmódot. Más kérdés, hogy míg Hollywoodban reneszánszukat élik a mesefilmek, például a Disney-klasszikusok élő szereplős adaptációi, a hazai közönség mennyire nyitott minderre. Helmeczy Dorottya bizakodó, ahogy egy korábbi interjúban elmondta: „Az amerikai családi mozik már hosszú évek óta ötvözik a felnőtteknek és a gyerekeknek szóló üzeneteket, miközben a hihetetlen vizualitás mellett alapvetően heroikus történetekre építenek. Mi ellenben visszatérünk a klasszikus mesei alapokhoz, és azt gondolom, hogy egy hagyományos értékrendet közvetítő családi film, egy igazi »szeretetmese« sosem volt aktuálisabb, mint a jelenlegi kaotikus járványhelyzetben.”

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

A mozit Dobó Kata rendezi, akit már a forgatókönyv első elolvasásakor lenyűgözött a gyermeki tisztánlátás erősen jelen lévő motívuma. Rendezőként nem ez az első munkája, az általa felügyelt Kölcsönlakás 2019 legnézettebb magyar filmje volt. De amíg a vígjáték nagyrészt egy helyszínen, egy belvárosi lakásban játszódott, az El a kezekkel az Papámtól! minden értelemben nagyobb volumenű alkotás: a Nemzeti Filmintézet kilencszázmillió forintot szánt a produkcióra, amelyen százfős stáb dolgozik tizenkét különböző helyszínen, negyvenkilenc forgatási napon át. Emellett hazánkban korábban még soha nem alkalmazott számítógépes effektusokat is bevetnek a varázslatos fantáziavilág megteremtéséhez – ebben Gulyás Buda technikai rendezőként segíti Dobó Katát.

A szereposztás során külön szempont volt, hogy mivel a produkcióban négy dalbetét is szerepel, a főszerepre olyasvalakit találjanak, akinek nem csupán színészi vénája, de kiváló énekhangja is van. Így esett a választás Csobot Adélra, akit egy televíziós zenei tehetségkutatóban ismert meg az ország, de azóta játszott már néhány zenés színdarabban is. Most mindkét oldalát megmutathatja, hiszen nemcsak Dorka bájos és segítőkész tanárnőjét alakítja, a musicaljelenetekben a hangját is kieresztheti. Az énekesnő ráadásul érzelmileg szintén erőteljesen kapcsolódik az alaptörténethez.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

– A forgatás hangulata, az óriási virágokkal és flamingókkal teli mesevilág felébresztette bennem újra a gyermeket. De nem csak ezért érint meg mélyen a film. Dorkához hasonlóan én is pontosan tudom, milyen érzés elveszteni az egyik szülőnket, hiszen kilencéves voltam, amikor édesapám elhunyt, és emlékszem, nagyon nehéz volt utána új embereket beengedni az életembe, és meglelni az érzelmi biztonságot – mondja.

Mellette olyan ismert színészek is feltűnnek majd a vásznon, mint Pindroch Csaba, Gubás Gabi, Nagypál Gábor vagy Elek Ferenc. Az alkotás a tervek szerint jövő decemberben debütál, és Helmeczy Dorottya producer reményei szerint legalább háromszázezer nézőt csábít majd a mozikba.

Korábban írtuk