Hirdetés

Több mint hetven produkcióval, látványos koncertekkel, ősbemutatókkal, zenés és prózai előadásokkal, gyerekprogramokkal, színházi szemlével, hazai és nemzetközi filmek vetítésével várja a közönséget a külsejében is megújult Városmajori Szabadtéri Színpad. 

– Saját produkciónk a Covid okán szociálisan elszigetelt fiatalokra fókuszál; az elsősorban a középiskolás korosztályt megcélzó zenés irodalmi est zenei vezetője Beck Zoltán, a 30Y zenekar alapítója: a Shakespeare Ahogy tetszik című darabja alapján készült Ahogy teccik – nemtragédia próbái már zajlanak, a bemutató szeptemberben lesz itt – mondta Benkő Nóra, a Városmajori Szabadtéri Színpad ügyvezető igazgatója. 

A hiánypótló előadásban 28 fiatal, a Pesti Magyar Színiakadémia elsőéves hallgatói néznek szembe Shakespeare kaleidoszkópján keresztül saját ábrándjaikkal, szorongásaikkal. Hasonlóan hiánypótló vállalkozás a vacsoraszínházé, idén a Soharóza kórus Dalok a kamrából című produkciója érkezik, amelyben minőségi borok kísérnek egy hangokkal és zenékkel kísérletező különleges divatbemutatót.  

A szabadtéri színház június 2-án nyitja meg kapuit a Játékszín Nagyvárosi fények című produkciójával. Charlie Chaplin azonos című filmjének különleges, néma adaptációját Szente Vajk rendezte. A Játékszín két másik darabot is hoz, július 29-én ugyancsak egy filmadaptáció, Paolo Genovese Teljesen idegenek című 2016-os mozijának színpadi változata, augusztus 26-án pedig a Rejtő Jenő munkássága előtt fejet hajtó A szőke ciklon látható majd tőlük. Az Orlai Produkciós Irodát két korábbi előadása (Hitted volna?, Second life – avagy Kétéletem) mellett  két ősbemutatóval (Válaszfalak, Budapest Budapest) készül.

Korábban írtuk

– A szeretet vad, kiszámíthatatlan és sosem múló természetéről szóló Válaszfalak egyenesen a Broadwayről jön. Bess Wohl művét 2020 elején mutatták be, és a Tony-díj egyik idei várományosa. A Budapest, Budapest műfaját tekintve zenés városnézés, ami arról szól, hogy szeretjük ezt a várost színéről és fonákjáról, mert olyan, mint maga az élet: sosem tudni, melyik sarkon túl mi vár ránk – fogalmazott Zöldi Gergely, a Válaszfalak fordítója, a Budapest, Budapest dramaturgja.

Idén először a Radnóti Mikós Színház vendégjátékára is válthatók jegyek a Városmajorban; Bernard Shaw A szerelmesek házai című előadásának főszereplője László Zsolt. Emellett számos vidéki és fővárosi színház, társulat vendégelőadása láthatjuk majd többek köz a Rózsavölgyi Szalonból, a székesfehérvári Vörösmarty Színházból, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházból, a Trip hajóról, a Győri Balett-től, a Dumaszínháztól. 

A Városmajori Színházi Szemlére augusztus 25. és szeptember 9. kerül sor, a versenyprogramban most is hat vidéki és határon túli előadás mutatkozik be amelyeket a Peremartoni Krisztina válogatott. A szemle egy, a commedia dell’arte hagyományaira épülő, ám nagyon pergő és folyton változó improvizációs kollázzsal, Matei Vișniec Napnyugat Expressz című drámájával indul, amit a nagyváradi Szigligeti Színház társulata prezentál augusztus 25-én. Ezt követi a Budaörsi Latinovits Színház produkciója, a Figaro házassága. A Thomas Vinterberg Születésnap című dán Dogma-filmje alapján született Ünnep a Miskolci Nemzeti Színház, a Fekete Péter a Szabadkai Népszínház, a Parasztopera az Újvidéki Színház tolmácsolásában érkezik  Végül, szeptember 9-én egy dupla csavaros, vérbő komédia, a Farsang, avagy ez is mekkora egy tahó! zárja a programsorozatot a Mohácsi testvérektől, a szombathelyi Weöres Sándor Színházból. A szemle zsűritagjai: Benkő Nóra, Ráckevei Anna színésznő, Máté Gábor, a Katona József Színház főigazgatója és Horváth János Antal dramaturg.

A hosszú nyári koncertsorozat keretében komoly- és könnyűzenei, jazz-, indie- tradicionális, crossover és világzenei fellépők egyaránt jönnek majd, így többek közt a Cseh Tamás – Váróterem című műsor, Malek Andrea, az Európa Kiadó a Soharóza kórussal kiegészülve, az Erik Sumo Band, Müller Péter Sziámi AndFriends, Falusi Mariann, Palya Bea, Kökény Attila, Bolyki Balázs és a Bolyki Soul&Gospel Kórus, Karthago, Bereczki Zoltán, a Söndörgő Sebestyén Mártával, Török Ádám és zenekara, a Benkó Dixieland Band Szulák Andreával, Tompos Kátya a Swing á la Django zenekarral. A gyerekeket Halász Judit, az Alma együttes, a Kaláka, Kárász Eszter és az Eszter-lánc, valamint Bíró Eszter várja.

Idén is folytatódnak a kertmozis vetítések magyar és nemzetközi sikerekkel, újdonságként pedig a Városmajorba költözik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár. A június 10–13. közt zajló rendezvénysorozaton többek között Spiró György, Barna Imre, Fábián Janka, Závada Péter, Beregi Tamás, Finy Petra, Hartay Csaba, Babiczky Tibor, Szvoren Edina, Bérczesi Róbert, Kukorelly Endre, Varró Dániel mutatja be új kötetét, és az elmúlt évek hagyományait követve bemutatkoznak az idei Libri irodalmi díjasok is, Bereményi Géza és Grecsó Krisztián is.

További információ és online jegyvásárlás: www.varosmajoriszinpad.hu