Hirdetés

– Hogyan született meg a film gondolata?

– Régóta foglalkoztatott a gondolat, miképpen lehetne palackba zárni az időt, amit apámmal töltök, hogy mindig újraélhessem vele a napokat. Aztán egyszer csak összetalálkoztam Pataky Enikővel, akit régről ismertem, többször járt nálunk riportfilmet forgatni. Ő vetette fel a filmkészítés ötletét, azonnal igent mondtam rá, hiszen ekkorra már kész volt bennem a belső válasz. Szerencsére a forgatáshoz a stáb nagyon hamar hozzá tudott fogni, apám is segítőkész volt, és még nagyobb szerencsénkre éppen a Covid érkezése előtt sikerült is befejezni.

– Ha valaki esetleg még nem látta az elkészült filmet, hogyan foglalná össze röviden a mondanivalóját?

– A film tulajdonképpen hangos riportok sorozata. Édesapám gondolatait, életfilozófiáját, munkájának lényegét foglalja össze. Amikor beszél, az olyan, mintha magát a nézőt szólítaná meg, közvetlenül, személyesen. Fontos szerephez jut a természet, hiszen apám mindig abban keresi a választ és a megoldást, legyen szó az élet minőségéről, a betegségekről vagy éppen az önmagunkról való gondoskodásról. Mert senki sem tehet az egészségünkért annyit, mint mi magunk, és ebben a gyógynövényeknek hihetetlenül fontos szerepük van. Apám példája mutatja, hogy hittel és meggyőződéssel kősziklákat lehet elmozdítani. Kitartó, szívós munkával elérte, hogy az ügy, amiben hisz, ismert legyen. Ez az ismertség pedig lehetővé tette, hogy sokakat gyógyítson a gyógynövények segítségével és erejével.

Korábban írtuk

– Mennyi idő alatt készült el a Szívvel, lélekkel?

– Két év alatt, és négy évszakot ölel át. Főként Bükkszentkereszten, apám házában, a régi, valamint az épülő üzemünkben és a Bükk hegység gyönyörű tájain forgattunk, ahol apám legalább annyira otthon van, mint a saját lakásában. Bemutat olyan személyesebb élethelyzetet is, mint a születésnapja, amit legutóbb is a családunkkal ünnepelt. Megismerheti a néző családunk négy generációját; a dédnagypapa 92, a legfiatalabb dédunoka pedig 2 éves volt a forgatás idején. De megszólalok én is mint a második és a lányaim is mint a harmadik generáció képviselői. Fontos, hogy visszük tovább a stafétabotot, azt a nagybetűs Ügyet, ami olyan fontos édesapámnak.

– Hogyan lehet átadni a mai fiataloknak azt a tudást, amit édesapjától elsajátított?

– Minden tudásunkat megosztjuk a honlapunkon és a könyveinkben. Az ingyenesen hozzáférhető YouTube-csatornánkon az előadások anyagai és a videók mind-mind azt a célt szolgálják, hogy a gyógynövényes tudás minden érdeklődő rendelkezésére álljon. De aki lemaradt volna az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott októberi premierről, az szintén ezen az online felületen nézheti meg a portréfilmet is.

– Borbás Marcsi, Mécs Károly, Eperjes Károly. Mások mellett ők voltak azok az ismert arcok, akik a premier előtt az interneten egy-egy kis videóban mesélték el gondolataikat Gyuri bácsiról. Miért tartotta fontosnak, hogy őket is megszólaltassák?

– Az említett nevekből is látszik, hogy édesapám személyisége, tevékenysége sok értékes embert vonzott maga köré. Ez egyrészt az ő karizmatikus egyéniségének köszönhető, másrészt annak, hogy gyógyítóként elismerték tudását, hitelességét, képességeit. Azért tartom fontosnak, hogy olyan ismert emberek tegyenek hitvallást mellette, mint a fenti nevek vagy Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, Hegyi Gabriella professzor asszony, illetve Béres Melinda, hogy általuk minél több emberhez eljusson apám üzenete. De említhetném Für Anikót, Schäffer Erzsébetet, Pottyondy Ákost vagy Kertész Zsuzsát is, akik az első hívó szóra jöttek, hogy elmondják, miért szeretik és becsülik őt. Mindnyájan tudják, hogy fontos misszió megosztani az egészségre vonatkozó ismereteket és tudást.

– Vannak-e terveik a jövőre nézve?

– Természetesen, terveink mindig vannak. Olyan ez, mint ahogyan a kínai mondás tartja: ami nem nő, az fogy. Vagy, hogy Einstein szellemes mondatát idézzem, az élet olyan, mint a bicikli. Ha nem tekerjük, felborul. Úgyhogy mi is igyekszünk előre, a kitűzött céljaink felé, amelyekben a legfontosabb helyen mindig a gyógynövények vannak.