„Mélyebb zenei műveltség mindig csak ott fejlődött, ahol ének volt az alapja.”
(Kodály Zoltán)

Hirdetés
Fotó: shutterstock.com/Visual620
A schönbrunni kastély

Megszokhattuk már, hogy azokról a nemzetközi megmérettetésekről, ahol mi, magyarok indulunk, rendre érmek garmadájával térünk haza. Nem volt ez másképp a III. „Wiener Klassiker” Danubia Talents Nemzetközi Zenei Verseny ének kategóriájában sem, ahol a B (14-17 éves) és C (18 éves vagy annál idősebb) korcsoportjaiban valóságos éremesőben gyönyörködhetünk.

***

A nívós nemzetközi énekversenyre számos országból érkezett nevezés. S noha a kategória abszolút győztese a kiváló hangú szerb drámai szoprán, Ružica Miletić lett, különösen szép eredmény, hogy az első 16 helyezett közül 8 magyar is található, közülük pedig négyen a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói alap- és mesterszakon. 

A dr. Lakatos Péter dékán által igazgatott Zeneművészeti Kar Ének Tanszaka dr. Iván Ildikó tanszékvezető művésztanár és művésztanár társai kezei alatt az ország egyik legnívósabb mesterképzőjévé nőtte ki magát az évek során. Nincs ebben semmi rendkívüli, a siker receptjét az egyre szigorúbbá váló felvételi vizsgák és a szemeszterek során napi rendszerességgel zajló kemény, megfeszített munka jelentik. Mert bár arról megoszlanak a vélemények, hogy a karrierhez hány százalék tehetség és hány százalék munka szükségeltetik, abban minden vélekedő egyetért, hogy a gondos és szakértő kezek által felügyelt gyakorlás kiemelten fontos. 

Korábban írtuk

The Jury has finished! Today (March 23.) is the great day for the singing Category🎤⏳🏆Thanks to the jury & organizers for the huge work!#Stay# tuned!#

Posted by Danubia Talents on Tuesday, March 23, 2021

Szakértő kezekből pedig nincs hiány, hiszen dr. Iván Ildikó mellett olyan szakmai kiválóságok irányítják a hallgatók művésszé válását, mint Hruby Edit, Mohos Nagy Éva, Francesca Provissionato, Magyar Gabriella és Ujvárosi Andrea.

A III. „Wiener Klassiker” Danubia Talents Nemzetközi Zenei Verseny ének kategóriájának debreceni díjazottjai:

Kapi Zsuzsanna – 1. helyezés (Felkészítő tanár: dr. Iván Ildikó – korrepetitor: Böszörményi Judit)

Fujita Julia – 1. helyezés (Felkészítő tanár: Ujvárosi Andrea – Korrepetitor: Boda Balázs)

Grega Csaba – 1. helyezés (Felkészítő tanár: Mohos Nagy Éva – Korrepetitor: Anducska Katalin)

Takács Lilla – 3. helyezés (Felkészítő tanár: dr. Iván Ildikó – Korrepetitor: Anducska Katalin)

A koronavírus-járvány miatt a nemzetközi versenyt idén online rendezték meg. A debreceni versenyzők elmondták, hogy ez nemhogy megkönnyítette, de éppenséggel megnehezítette a dolgukat, egyrészt a felkészülési időszak kapcsolattartási nehézségei miatt, másrészt pedig azért, mert az előadóművész úgy tud igazán művészetében kiteljesedni, ha a közönségnek énekel.