Hároméves gyűjtőmunka eredménye jelent meg CD-n, tavaly júliusban. Ez száznegyven turulmadár mintegy kétszázötven fotóját tartalmazza, szerte a Kárpát-medencéből.

A gyűjtővel a Demokrata készített interjút a közelmúltban. Ebben olvasható, hogy ötszáznál több turul helye ismert, de ennél sokkal több is lehet, főleg, ha az épületrészeken található turulszobrokat is figyelembe vesszük. A legtöbb turul a világháborús emlékműveken található. Az 1917. évi VIII. törvény szerint minden településnek lehetőségeihez mérten meg kell emlékeznie a világháborús hősökről. Ennek következtében a legtöbb szobor első világháborús, de van közöttük második világháborús is, hiszen bővült a hazáért haltak névsora. De állítottak turulokat 1848 és 1956 hőseinek, és vannak helyi jelentőségű emlékművek is.

A törvény ajánlásai között a turul, a katonaalak vagy az úgynevezett búsuló Árpád-motívum szerepel. Sok helyen ezek az alakok együtt jelennek meg, míg másutt külön-külön. Az egész ország területén működhettek ekkoriban turulszobor-készítő műhelyek. Minden vidéken látszik egy-egy mester keze munkája. A Kisalföld környékén az úgynevezett figyelő turullal találkozhatunk, a feje magasabban van, mint a szárnyai. A védelmező turul kiterjesztett szárnyakkal áll, feje azokkal egy magasságban található. A harci vagy proaktív turulmadár szárnyait a feje fölé emeli.

Remélhető, hogy a turullal való megismerkedés hasznára válik majd a fiatalságnak, hiszen elsősorban őket kell megnyerni a magyarság ügyének. Rengeteg olyan érték hever körülöttünk, amiket nem veszünk észre, pedig ha mi magunk nem őrizzük meg a hőseinket, emlékműveinket, jelképeinket, más nem fogja helyettünk megtenni.

A Turulszobrok a Kárpát-medencében című képes CD megrendelhető a katona.detti@t-online.hu e-mail címen, vagy a 06-30-378-7665-ös telefonszámon.