A képzés négy hónapos. Ezalatt, a gyerekek megismerkednek a szolgálatok ellátásához szükséges vasúti ismeretekkel és fokozatosan bekapcsolódnak a gyermekvasutasok több száz fős közösségének életébe.

A tanfolyamra azokat a gyerekek várjuk, akik az általános iskola negyedik, ötödik vagy hatodik osztályába, illetve ennek megfelelő gimnáziumi osztályba járnak. A jelentkezéshez orvosi alkalmassági vizsgálat, iskolai hozzájárulás, legalább négyes átlagú tanulmányi eredmény és a szülői beleegyezés szükséges.

A jelentkezési lap letölthető a www.gyermekvasut.hu honlap címről, de akár személyesen is beszerezhető Széchenyi-hegyi és hűvösvölgyi állomásokon, továbbá a Gyermekvasutas Otthonépületben.

A tanfolyamra jelentkezni és beiratkozni elsősorban a megnyitó alkalmával lesz lehetőség.

Foglalkozásokra hetente egy alkalommal kerül sor: vagy pénteken délután (elméleti órák), vagy az egyik hétvégi napon – általában szombaton – egész nap (elméleti órák és gyakorlati foglalkozások) keretében.

A záróvizsgákat 2011 júniusában tartják. A tanfolyamot sikeresen elvégzők nyolcadik osztályos korukig gyermekvasutas szolgálatot láthatnak el a Gyermekvasúton felnőtt vasutas dolgozók felügyelete mellett.

A gyerekeknek a szolgálatokon kívül számos érdekes és hangulatos programot is szervez a gyermekvasút. A szolgálatok és az egyéb programok során a kisvasutasok sok-sok tapasztalatot gyűjthetnek, a valóságban is felhasználhatják az iskolában tanultakat.

A képzéssel kapcsolatos további információért, valamint egyéni igények és különleges kérések egyeztetésével kapcsolatban a Gyermekvasút vezető oktatója áll rendelkezésre e-mailben az oktatas@gyermekvasut.hu címen és a következő telefonszámon: (20) 331 4011.

* * *

Mindössze két évvel a Második Világháború befejeződése után, 1947-ben született meg a gondolat, hogy kisvasutat építsenek a gyermekek számára. A tervezett intézményt kezdetben egyaránt nevezték gyermekvasútnak és úttörővasútnak. A Gyermekvasút célja eredetileg egy nagy, önálló, addig példa nélküli gyermekközösség létrehozása volt. Az elsőként kijelölt nyomvonal a Széchenyi-hegytől Zugligetig, a Fogaskerekű Vasúttól az egykori zugligeti villamos végállomásáig vezetett. Az igen kedvezőtlen terepviszonyok miatt a nyomvonalat módosítani kellett. Akkor jelölték ki a végleges, tehát Széchenyi-hegy és Hűvösvölgy közötti vonalvezetést. A Gyermekvasút 11,2 km hosszú vonalán hét állomás és két táblás megállóhely található.

1948-ban – megnyitásának évében, alig öt hónap alatt – a kisvasút 279 ezer utast szállított. Az utas szám jelentős és egyenletes emelkedése figyelhető meg 1953-ig. Az ezt követő tíz évben az utas szám időnként csökkent, időnként emelkedett, azonban nagyjából egyformának mondható. A legkiemelkedőbb év 1961 volt, amikor összesen 795 ezren utaztak az Úttörővasúton.

Fennállásának második évtizedében az utas szám körülbelül 10-15%-kal csökkent. 1973-ban ismét jelentős emelkedés következett be, megközelítve az 1953-tól 1963-ig tartó időszakot. Az 1970-es évek végétől azonban az utas szám folyamatos és számottevő csökkenése ment végbe. Mélypontnak 1993 és 1994 tekinthető, amikor az utas szám 200 ezer alá csökkent. Az utóbbi másfél évtizedben a Gyermekvasút népszerűsége ismét nőtt. Az éves utas szám adatok megközelítik az 1980-as évek adatait.

(www.gyermekvasut.hu)