Résztvevő érkezik a szentkúti zarándokvonatra a Keleti pályaudvaron 2022. május 1-jén. MTI/Szigetváry Zsolt
Hirdetés

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára a második szentkúti zarándokvonat elindulása előtt azt mondta, ennek a vonatnak többletüzenete van. Az, hogy Magyarország „vigyázza, őrzi és védi” keresztény hitét és kultúráját, valamint, hogy a magyar emberek védik azt a keresztény kultúrát, amelyet szüleik és nagyszüleik hagyományoztak rájuk.

Mindezek mellett a vonat azt is mutatja, hogy „ebben az országban nem csak vitrinek közé zárt és múzeumi belépőjegy árán megnézhető valóság, hanem a velünk élő, a nemzettel együtt élő valóság a keresztény kultúra és hit” – jelentette ki.

A zarándokvonat a közösségi hovatartozás élményéről is szól, amit háromszázan megtapasztalhatnak – mondta az államtitkár, aki megköszönte a ferenceseknek, a MÁV-nak és a Misszió Toursnak, hogy lehetővé teszik mindezt.

Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezetője, a zarándokvonat főszervezője szintén azt emelte ki, hogy több év szünet után ismét útra kelhet a zarándokvonat.

Korábban írtuk

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója közölte: Munkás Szent József címen fut ez a zarándoklat, amely a férfiakról szól ugyan, de mivel anyák napja van, ezért kicsit a családokról is, amelyek a társadalom alapját képezik.

A zarándokvonat lelkivezetője Böjte Csaba ferences szerzetes köszöntőjében kiemelte: egy pandémiás időszak után és háborús helyzetben „mindannyian kicsit elbizonytalanodunk, félünk”, a keresztény ember azonban nem bújik el a sarokba, nem hátrál meg, hanem Istenhez megy segítséget kérni.

Hozzátette: a „Boldogságos Szűzanya” kegyhelyén szeretne együtt imádkozni a családapákért, mert az anyáknak a legszebb ajándék egy nagyszerű férj, egy nagyszerű édesapa, aki segít az anyai hivatásukat megélni, beteljesíteni, valamint azért is, hogy a háború érjen véget.

Miután Böjte Csaba megáldotta, a zarándokvonat elindult Mátraverebély-Szentkútra.