Hirdetés

A Dunakanyar egyik lenyűgöző részén, a visegrádi várral szemben, a nagymarosi Duna-parton rendezik meg idén a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozót. A színpadokon a legismertebb hazai együttesek váltják egymást, többek közt a Halott Pénz, Kowalsky meg a Vega, a Belga, a Firkin, az Aurevoir, a Blahalouisiana, Rúzsa Magdi, a Punnany Massif, a Random Trip, az Ivan & The Parazol, az Erik Sumo Band, a Péterfy Bori & Love Band, a Lóci játszik, Dánielfy Gergő és az utazók és az Európa Kiadó. Ausztriából a Russkaja érkezik. A szervezők minden évben kiemelten figyelnek rá, hogy a visegrádi négyek országaiból érkező fiatal tehetségeket is bemutassák, így esténként egy-egy feltörekvő zenekar lép színpadra: Lengyelországból a Cheap Tobacco, Szlovákiából a Luvver, Csehországból a HRTL érkezik, Magyarországot pedig a Carson Coma képviseli.

– Az idei év különleges helyet foglal el a fesztivál életében. Új helyszín, új kezdet. Nagyon nehéz év áll mindannyiunk mögött, felfoghatatlan gyorsasággal borult fel az életünk a tavaly jelentkező pandémia miatt. De most végre eljöhetett az idő, hogy újra együtt legyünk és elsodorjon a nyüzsgés, a lendület és a nyári éjszakák – mondta el a beharangozó sajtótájékoztatón Kis Domonkos Márk, fesztiváligazgató.

– Hónapokon keresztül csak online követhettük a kulturális eseményeket. Most, hogy újra lehetőségünk van a közös kikapcsolódásra, fontosnak tartottam, hogy a koronavírus-járvány alatt a frontvonalban harcolóknak is részük legyen abban az élményben, amit a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó ad. Ezért megállapodtam a szervezőkkel, hogy létrehozzuk a VéNégy Hero jegyet. Az orvosok, mentősök, ápolók, rendőrök, katonák és a katasztrófavédelem munkatársai egy megvásárolt belépő mellé ajándékba kapnak egy másikat, így ők ingyen vehetnek részt a fesztiválon – jelentette be Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára, a rendezvény fővédnöke.

– Harminc évvel ezelőtt elődeink úgy döntöttek, hogy együtt érdemes vállalni, megugrani a történelem és a XXI. század nem kevés kihívását. Ha már a múlt sok szállal összekapcsol minket, a közel- és távoli jövőnk is legyen összekapcsolva. A közös utunk egyik példája kultúránk közös nyelve. Legyen ez zene, absztrakt művészet vagy színház, jól értjük és jól megértjük egymást. S e megértésnek nemcsak praktikus vonatkozásai vannak, hanem katarzisélménye is – ahogy e fesztivál is majd számos ponton megmutatja – emelte ki Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár, a fesztivál védnöke, megemlékezve a visegrádi együttműködés deklarációjának harmincadik évfordulójára.

Korábban írtuk

A VéNégy különlegessége még, hogy a zenei programok mellett nemzetközi színházi előadások is várják az érdeklődőket. Négy ország alkotóinak részvételével, Feledi János, Harangozó Gyula-díjas táncművész-koreográfus vezetésével kéthetes workshop eredményeként fog megszületni a zárónapon bemutatott, Changes című produkció. A programsorozat nyitóelőadása június 23-án Olt Tamás Rejtő-estje, a Szájon lőtt tigris lesz. Ezt követi másnap a lengyel Teatr Ateneum Bogusław Schaeffer – A színház démonja című produkciója, ahol a színpadon összemosódik „játszó” és „játszott”; nem lehet tudni, a színész főhősöket alakít-e, vagy csak önmagát adja, szerepeket szaval, vagy saját gondolatait tolmácsolja, színpadi figura-e már, vagy még a privát ember. Június 25-én a Cirkuszi sátorban az Umbero Eco által inspirált Moral insanity, a szlovák Presov National Theatre előadása lesz látható, amely az emberi hiszékenység, a fake news és az összeesküvés-elméletek témáját járja körbe. Június 26-án a cseh Divadlo Polarka – Homo zabijens hív lélektani utazásra mindenkit a The End of Mammoth Hunters című darabbal: William Golding Az örökösök című regényének színpadi adaptációját, az egyik legnevesebb cseh színházi rendező, Jan Antonín Pitínský állította színpadra. Az összes színházjegy mellé ajándékbelépő jár, amellyel az előadások után a többi program is megtekinthető.
A koncertek, színházi előadások és közösségi programok mellett sportolási lehetőségek, felolvasások, gasztroudvar várja az érdeklődőket, az EB nyolcaddöntőit kivetítőn lehet majd követni. A helyszínen lehetőség van kempingezésre, és fesztiválbusz is közlekedik Nagymaros és Budapest között.

További információ, program IDE KATTINTVA érhető el.