Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a harmadik Hungarika workshopon a Magyar Nemzeti Levéltárban 2024. május 8-án

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte: a hungarikákat külföldön felkutató tudósok szolgáltatják a nyersanyagot történészeink számára, hogy feldolgozzák, rendszerezzék és népszerűsítsék múltunkat.

Hirdetés

A hungarika minden olyan dokumentumot jelent, amely a magyar néppel, a magyarsággal kapcsolatban külföldön fellelhető. Vincze Máté szerint az ezekről készülő másolatok, tanulmányok az első lépéseket jelentik múltunk megismerésében.

Már az 1870-es évektől utaztak a világban kiváló magyar levéltári szakemberek ösztöndíjakkal, állami támogatással, hogy „felgöngyölítsék a magyar múlt hiányzó kockáit. A munkának 1927-ben Klebelsberg Kuno vallás- és közoktatásügyi miniszter adott rendelettel intézményi kereteket” – idézte fel a hungarikakutatás kezdeteit a helyettes államtitkár.

Korábban írtuk

Vincze Máté kitért arra, hogy a német és a kommunista megszállás idején közelmúltunk nem volt szabadon kutatható, mindent ideológiai fátyol borított be, ami megakadályozta a múltunkkal való szembesülést. Hozzátette: ezért van az, hogy 2024-ben is még rengeteg újdonságot találunk a 20. századról.

„A kutatók munkájának eredménye, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár honlapján immár szabadon kereshető a Szovjetunióba hurcolt hadifoglyok emléke. A bécsi levéltári delegátus az elmúlt néhány évben több mint 700 ezer digitális dokumentumot kutatott ki az osztrák levéltárakból. A Magyar Nemzeti Levéltár mint kultúrstratégiai intézmény elsődleges feladata, hogy felhívja a figyelmet e munka értékére és fontosságára” – fejtette ki.

Szabó Csaba, a MNL főigazgatója arról beszélt köszöntőjében, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára jogszabályilag kötelezett a hungarikák gyűjtésére. „Az idei, immár harmadik alkalommal megszervezett Hungarika workshopon a határmenti vármegyei levéltárak is beszámolnak friss kutatásaikról, amelyek évtizedes nemzetközi kapcsolatokra épülnek”.

Hernyes Zoltán, a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezetője szólt arról, hogy a tárcánál az elmúlt években csaknem kétszáz projekt valósult meg, idén pedig újabb ötven megvalósításáról született jóváhagyó döntés a magyar kulturális örökség egy-egy darabjának megőrzése érdekében. Tavaly e program keretében újult meg Szilágyi Dániel turkológus isztambuli sírja, létesült emléktábla Szófiában Fehér Géza professzor, Biskekben Almásy György Kelet-kutató, a Dél-Kaliforniai Egyetemen Oláh György Nobel-díjas kutató, Manchesterben Lajtha László rákkutató tiszteletére.

„Bécsben, Isztambulban, Moszkvában és Vatikánvárosban is külön levéltári szakdiplomaták dolgoznak külképviseleteinken. A KKM kezelésében van a Klebelsberg Kuno kutatói ösztöndíj, amellyel évente harminc-negyven kutató számára támogatjuk a magyar nyelv és kultúra külföldi emlékének feltárására és megőrzésére irányuló kutatásait. A hungarikakutatások a más országokkal való kapcsolatok építésében fontos szerepet játszanak a magyar diplomáciában” – mondta Hernyes Zoltán.