Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László
Az Ódry Színpad bejárata a VIII. kerület Vas utca 2/c-ben
Hirdetés

A Magyar Nemzet információi szerint már előrehaladott állapotban vannak a tárgyalások az SZFE kuratóriuma és az egyházvezetés között az ingatlan sorsáról. Az egyetem kommunikációs vezetése a lapnak megerősítette az értesülést, hozzátéve, ez egyelőre még csak egy szándék a kuratórium részéről.

A Vas utcai ingatlanegyüttes részben az egyetem szolgálatában marad, részben pedig más fontos társadalmi szolgálatot látna el – tették hozzá.

A Vas utca 2/C házszám alatt álló, ma Ódry Színpadként ismert épületet 1943-ban, a Horthy-korszakban adták át, amelyet még abban az évben, december 5-én szentelt fel Ravasz László püspök.

Az ingatlan eredetileg a Keresztyén Ifjúsági Egyesület Nemzeti Szövetségének új székháza volt, és ezen belül a protestáns helyőrségi templomnak is helyet adott.

A PestBuda portál arról ír, hogy az egyházi egyesületnek köszönhető az első itthoni cserkészcsapat megalapítása, valamint 18 katonaotthon létesítése, táborok, kollégiumok, könyvkiadó, népfőiskolák szervezése és létrehozása.

Az ingatlan további sorsa az lett, hogy a második világháború után, 1950-ben államosították az épületet, majd nyolc évvel később kamaraszínháznak építették át.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható, ha pedig az épület történetére kíváncsi, kattintson IDE.

Korábban írtuk