Gloria mundi

Az SZDSZ-szel együtt kifáradt, de hippokráteszi esküvel is rendelkező Kóka(dt) magyar puma is egészségügyi miniszteri bársonyszékhez segítette Molnár Lajost, aki két könyvvel is megörvendeztette (?) a magyar közvéleményt. Az első az úgynevezett „zöld könyv”, mely szerencsére nem tudott beérni. A második sikertelen minisztersége után jelent meg: Miért lettem antipatikus? címmel. Ez utóbbinak a címe ellen protestálok, mert nem fedi a valóságot. Bár a könyvet nem olvastam, mert nem vagyok mazochista, de azért hibás, mert nem lettem, hanem voltam ellenszenves cím lenne megfelelőbb. Hiszen Molnár Lajos utóbbi tízéves pályafutása alatt több helyen vált alkalmatlanná, mégis, a milliárdos orvosból az SZDSZ egészségügyi minisztert kreált. Az már csak pont az i-n, hogy őt egy még alkalmatlanabb, a később celebbé vált széfasszony, Horváth Ágnes követte. A Sic transit gloria mundi a mai világban így vált valósággá az SZDSZ portáján.

SZ. T., Budapest

Vagyon, luxus

Pintér Sándor kijelölt belügyminisztertől hallottam, hogy addig nem lehet normális polgári viselkedésre és az evvel járó polgári életfelfogásra számítani, amíg a lakosság legalább 51 százalékának nem lesz saját vagyona. Igaznak tűnik ez a megállapítás, hiszen a proletár se másért viselkedik úgy, ahogy az tőle elvárható, hanem a nincstelenség motiválja azokat a tetteit, ami miatt semmi sem drága neki! Kérdés persze az, hogy mi is az a vagyon? Vagyonnak tekinthetjük-e az egy élet munkájával megszerzett otthonunkat, vagy pedig azt a minimális emberi létfeltételnek, vagyis a lakhatáshoz való elemi jog anyagi megtestesülésének kell tekintenünk. Ennek megfelelően polgári viselkedés és kiállás igazán azoktól várható el, akik a mindennapi életben bizonyos polgári „allűröket” is megengedhetnek maguknak. Értem ezalatt, hogy a taxit nem azért találták fel, hogy a túlnyomó többség részére legyen miről abszolút lemondani! Persze nem arra gondolok, hogy mindenhova azzal utazzon az ember fia, de arra igen, hogy képtelenség az, hogy ne legyen egy olyan helyzet, amikor ne átallja felhasználni ezt a szolgáltatást. Ugyanezt gondolom arról, hogy az éttermek se arra valók, hogy legyen mit nagy ívben kikerülni, sőt a színházak se önmaguknak játszanak, vagy a könyvek sem azért jelennek meg, hogy díszítsék a kirakatokat. Ezekből a dolgokból az emberek java része ma már szinte teljesen kimarad, luxuscikkekké váltak! Ennél az átmeneti társadalmunknál polgáribb életet élt a Kádár-rendszerben a nép nagy többsége, akiket az addigi vezetőik a tolvajlásokkal elproletáriasítottak. Ezért jut ilyen nehezen el a polgári eszme a többséghez.

Pinczés György, e-mail

Ha lassan is…

Bár az idő egyenletesen múlik, mégis vannak időszakok, amikor gyorsabbnak tűnik, és van amikor állni látszik. Ilyen állandónak tűnt a Fidesz vértelen forradalmi győzelme után Orbán Viktor miniszterelnöki eskütételéig. Ha lassan is, de eljött az idő és már nem kell Bajnai nevét még úgy sem kiejteni, hogy ügyvezető miniszterelnök. Az elmúlt nyolc év nagy szégyenfolt történelmünkben, mely sajnos kitörölhetetlen. Remélem, a magyar történelem végleg lezárta ezt a szégyenletes korszakot és nem ismétli meg magát. Nem kell többé jobb- vagy baloldali, szélsőjobb vagy szélsőbal, de még magát középnek vagy jobbiknak kedvező párt sem a hatalomban. Nem tudom, mitől jobbik az a párt, amelyiknek az elnöke a köztársasági elnök figyelmeztetése ellenére is törvényt sértett már az alakuló ülésen. Ugyanennek a pártnak a Zagyva tagja megfenyegetett egy fideszes politikust. Erre a pártra stílszerűbb lenn a „rosszabbik” elnevezés. De nem törvénytisztelőbb az MSZP sem, az egész bagázs egy kosárból kikandikáló, horogkeresztet ábrázoló kitűzőt viselt. Ezek még ellenzékieknek is rosszak. Végre megalakult a nemzeti kormány a nép akaratából, Orbán Viktorral az élén. Megindulhat az ország a boldogulás felé, hiszen megbűnhődtük már a múltat és a jövendőt is.

Czető Lászlóné, Bp.

Képtelen hírek

– Az Angyalföldi Veterán klub törvényességi óvást nyújtott be Szanyi Tibor választási győzelme miatt. Mint elmondták, ők azt hitték, Szamuelly Tiborra szavaznak. – Az elszámoltatás a bíróságok dolga – figyelmeztette Lendvai Ildikó Keller Lászlót. – A Gyurcsány-kormányban mindössze egy honvédelmi miniszter volt, ami nagyon jó arány – közölte Szekeres Imre. – Hagyó Miklós pert indított a Nokia ellen, mert a mai napig nem kapta kézhez a reklámozásért járó dobozdíjat. – A Ciprusi Nemzeti Bank elnöki széket ajánlott Simor Andrásnak. – Kovács László bejelentette, ha Vona Gábor továbbra is mellényben jár a Parlamentbe, ő a munkásőr-pufajkáját fogja viselni. – Az Országgyűlés alakuló ülése, selymes hangjára való tekintettel jeltolmáccsá választotta Lendvai Ildikót. – A szunyókálásból felriadt Vitányi Iván kérdést intézett a házelnökhöz: jól hallotta-e, hogy a Fidesz-frakciót ezentúl Kádár János vezeti.

M. S., Miskolc

Őrségi módra

Régi őrségi kullancseltávolítási technikát szeretnék Önökkel megosztani! A belénkfúródott kullancsot minden erőszak nélkül egy szál gyufával könnyedén eltávolíthatjuk: nyálazzuk meg a gyufa fejét, majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk! A kullancs pár másodperc múlva átmászik a gyufára, mert nagyon szereti a foszforos illatot, képes elhagyni miatta a testünket! Lehet, ez nem tudományos eltávolítás, de a lehető legemberségesebb, és biztosan mindig sikeres, sőt a kullancs feje még véletlenül sem marad bennünk! Itt az Őrségben ez jó paraszti tapasztalat útján terjedő módszer, nem is értem, hogy a média még hogyhogy nem csapott le rá!

Fürjes Zoltánné, e-mail

Gáz van!

Gondolom mindannyian tudjuk, hogy az ördög az apró betűkbe van elrejtve. Azok, akik az apró betűket írják, sokkal jobban tudják, mint mi. Ezekre a betűkre a szolgáltatók nagyon sokat építenek! Kíváncsi voltam a gázfogyasztásom számlájának a változására. Így elkezdtem elemezni, mivel az Energiahivatal év elején kijelentette, hogy kb. 10-15%-kal fog emelkedni a lakossági gáz ára. Az eredmény: 2010. 03. 31. össz. áfás befizetés 111 m3 fogyasztás mellett 14 257 Ft, erre a hónapra m3/128.44 Ft-ra jött ki . 2010. lv. 28. össz: áfás befizetés 28 m3 gázfogyasztás mellett 4954 Ft, erre a hónapra egy m3 179,9 Ft -ra jött ki. A két fogyasztás között m3-ként 37,5%-ra jött ki . Tisztelt olvasótársaim, önök is ellenőrizzék a számláikat! Lehet, hogy a gáz alapköbmétere 10-15%, de az apró betűkbe rejtve a megtévesztő tételekkel jóval magasabb százalék jön ki. Így a végszámla sokkal nagyobb. Meg szeretném jegyezni, a kis betűkbe rejtve: Import korrekciós tényező 1250 Ft/ hó áfás. Alapdíj: 2009 XII. 711 Ft volt áfásan. 2010. III.-ban 1250 Ft lett áfásan. Ezek szerint az alapdíjat is megemelik 76,09% kal. Ez azt jelenti, hogy 0 fogyasztás mellett havonta felszámolják a fogyasztóknak az alapdíjat. A gázhálózatomat annak idején én csináltattam: a csőlefektetését, tehát a külső hálózatot és a gázórát is én fizettem. Ezek után egy idő múlva a gázművek a teljes utcai hálózatot átvette kezelésre. Tehát megszűnt a tulajdonunk lenni. Az, hogy alapdíj, Import korr., Bizt., készenléti stb. ezek csak arra valók, hogy a fogyasztókat becsapják, az árakat felsrófolják. A gázszámla már az egyszerűsített számla. Milyen lehetett a nem egyszerűsített? Ezt megmagyarázni nem lehet, csak kidumálni!! Ugyancsak hasonló az ELMŰ-számla. A bányákat eladták, és még van bányadíj stb.

S. O., e-mail

Hagyma

Elfogyott az ősszel vett fokhagymám, hát elmentem körülnézni és venni fokhagymát. Amerre jártam, piac, kisboltok, bevásárlóközpontok, mindenütt kínai fokhagymát találtam. Az egyik bevásárlóközpontban találtam is magyar típusú fokhagymát. Felirat: Zöldség Centrum Kft., Makó, cím, telefon, származási hely: Argentína! Én eddig azt tudtam, hogy Makó a hagymák királya. Öregségemre meg kell tudnom, hogy Makó nem csak Jeruzsálemtől van messze, hanem a hagymától is!! Szeretném újra megélni, hogy a magyar termék valóban magyar termék legyen, nemcsak a papíron, hanem a valóságban is. Remélem, a Fidesz-kormány nagyon „példásan” megbünteti azokat, akik ezentúl le akarják járatni a magyar termékeket. Most erre megy ki a játék!!!

M. L., e-mail

Röhej

Áprilisban az ország szavazóinak a kétharmada a Fidesz–KDNP szövetségre adta le a voksát. Az MSZP nemrégen a parlamentben bebizonyította, hogy ez őket egyáltalán nem érdekli, és nemmel szavaztak a nép által támogatott új kormányra. Tartok attól, hogy ezek a hatalmuk elvesztése miatti bánatukban végleg meghülyültek. A vidám Jobbikosok szavazata nem érdekel, mert aki elemzi a dolgokat, az tudja, hogy a zászlójukat valójában melyik irányból is fújja a szél. De vajon milyen más kormányra szavaztak volna? Lehet, hogy van egy titkos tervük, amihez korábban még a Kádár koponyáját is ellopták, csak eddig még nem sikerült nekik reinkarnálni?

Kónya Béla, Budapest