Bankügyek

A Magyar Fejlesztési Bank kivételével minden hazai bank (még az OTP 85%-a is) idegen érdekeltségű és kartellben vannak. Ezt csak a vak nem látja, de mindenki érzi a bőrén: minimum 3% jutalék (a Buborra), ami külföldön 1 –1%. Természetes, hogy az IMF tiltakozik a bankadó miatt és védi Simor Andrást, akinek a felelőssége sok ezer kisember tönkretétele a devizahitelek miatt. Az így mesterségesen erős forint (semmi nincs mögötte Gyurcsányon és Kókán kívül) nagyon sok adós egzisztenciájába kerül. Szerintem az IMF-fel való sikertelen tárgyalás következményeképpen ki kellene szabni egy kartellellenes büntetést, ami helyettesíti a bankadót. A devizahitelekért felelősségre kellene vonni az MNB elnökét, mert ezzel a „fogással” tartotta fenn a forint árfolyamát a termelők kárára és a bankok örömére, mert mértéktelen nyereségük származott belőle. A fiam Svájcban (idegenként) 0,82%-ért kapott hitelt (svájci frankban), itthon pedig 5-6 százalékos a kamat. Fel kellene emelni az osztalékadót is vagy 40 százalékra. Ha az MNB elegendő hitelt folyósít a Magyar Fejlesztési Banknak, amely 1% jutalékkal (tehát 7-8%-os kamattal) hitelezne a rászorulóknak, akkor talán a többi bank is követné a kamatcsökkentést, nem pedig emelné – mint azzal fenyegetőznek –, különben elvesztik az ügyfeleiket. Kérdés: a nemzeti érdek, a szolidaritás vagy az idegen, bűnös érdekek kerekednek felül. Meglátjuk.

Héjja László, Csongrád

Vádaskodnak

Azt mondják, a legjobb védekezés a támadás. Ezt bizonyítja Gyurcsány is, akinek bukása után az első gondolata volt, hogy Orbán Viktort minden hétfőn megizzassza. Utóbbi kinyilatkozta, hogy elkerülhetetlen a számonkérés, azokkal, akik tönkretették az országot. Ez a nép kívánsága, de mivel elsősorban Gyurcsányt érintette, úgy gondolta, ha harc, hát legyen harc. Orbán viszont nem harcolni akar, hanem az ország érdekében visszaszerezni az elsíbolt vagyont, mire Gyurcsány támadni, vádaskodni kezdett. Vádlója kíván lenni a „torz, erőszakos, megfélemlítésre játszó Fidesz-világnak”. Persze csak azok félnek, akiknek van miért félniük, a bukott kormány tagjai és vezetői, mert egyébként az állampolgárokat éppen nyugalom szállta meg. További elszegényedés várt volna ránk, ha nem jött volna össze a kétharmados többség. Áldatlan időjárás sújtotta az országot, de Orbán megígérte, hogy senki se marad az utcán, mindenkin segítenek. Az első Orbán-kormány idején is volt árvíz, akkor egy egész falut építettek újjá. (Nem így az MSZP–SZDSZ-kormányzás alatt.) Vádaskodnak, vádaskodnak, ami bűnt hajdan elkövettek, most ugyanazzal vádolják a Fideszt. Egyszerűen nem tudnak beletörődni a vereségbe, és főként abba, hogy van egy olyan ember, akinek „a haza mindenek előtt”.

Czető Lászlóné, Budapest

Börtön

Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje tűnt föl az MSZP-s homályból a tévében. Még félálomban lévén nem emlékszem, hogy kire mondta, Hagyó Miklósra vagy bármelyik börtönszagú szocialistára, de ez ütötte meg a fülemet: „vád tapad a kezéhez”. Szerintem nem vád (és nem is vér), hanem pénz. Azért fogják lecsukni! Más: Demszky Gábor kijelentette: „ki van zárva, hogy vád alá kerüljön”. Miért, Zuschlag is ki van zárva? És ha a legalsó, középső és Legfelsőbb Bíróság meg nem hátrál, sok-sok tolvaj is ki lesz zárva? Vagy be lesz zárva?

P. Zs., Budapest

Parlament

A kettős állampolgárságról szóló törvény kiegészítésére teszek javaslatot. Ajánlom bevezetésre a feles – a szavazáskor tartózkodó parlamenti képviselők – és a nullás állampolgárságot is a nemmel szavazók számára. A parlament alkotmány-előkészítő bizottsága figyelmébe: Feltétlenül bevenni az alkotmányba, hogy pszichopata nem lehet miniszterelnök! És ha menet közben derülne ki, hogy mégis az, akkor a köztársasági elnöknek kötelessége legyen azonnal lecsapni, és a beiktatás előtti alkalmassági vizsgálatot végző orvosi bizottság tagjait bíróság elé állítani. Mert ugye ez eddig – bizonyítottan – felettébb hiányzott az alapokmányból.

K. I., Bp.

Rossz példa

A hadsereg nélküli tábornoki kar egyes prominenseit, a mai gyakorlatnak megfelelően, rabszíjon vezetik el, mert loptak, csaltak, sikkasztottak – nagyrészt bűnszervezetben. A volt főnökük – aki laktanyát feltehetőleg sosem látott belülről – természetesen minderről semmit sem tudott, sőt hatmillióval távozott és másnap beült a „tisztelt házba” képviselőnek. Öntelten, cinikusan vigyorogni. Ilyesmit nem kéne hagyni!

Ludwig B., Zalaegerszeg

Fránya emlékezet

Valamire csak emlékszik! – Sajnálom, de semmire. – Gondolkozzon, hátha… – Hát, ja, várjon csak! Igen, arra emlékszem, hogy a tárgyalópartnereink nagyon érdekes viseletben voltak: fűszoknya, atlétatrikó nyakkendővel, fejükön cilinder, és mindannyian mezítláb. Alig tudtuk visszafojtani a nevetésünket. – És miről tárgyaltak? – Valami kiemelt projekt volt, de hogy mi, az már nem ugrik be. – Segítek: területcsere. No, kapisgálja már? – Nem, nem rémlik. – Na, akkor mondom: az ún. kvarcprogram keretében a Kisalföldet akarták elcserélni a Tumba-szigeteki Királyság öt kis szigetére. – Most, hogy mondja, emlékszem. Fantasztikus üzlet lett volna, ugyanis az az öt óceáni kis sziget jóformán csak kvarcban nagyon gazdag, homokból áll, ami a szakértőink szerint hazánk mintegy százévnyi kvarcszükségletét fedezte volna. Meg is bíztunk egy céget a projekt részleteit kidolgozó tanulmány elkészítésével. – Igen, a sógora mamájának a bt.-jét, hatmilliárdért, közpénzből. – Az összegre pontosan már szintén nem emlékszem, de azt tudom, hogy a várható haszonhoz képest nem volt drága. – És mondja, miért nem valósult meg ez a szenzációs területcsere-ügylet? – Hát nem volt rá időnk. Jött ez a piszok Fidesz-kormány.

Keszthelyi István, Bp.

Foci, politika

Nemrég ért véget a focivébé, legtöbben úgy vagyunk, hogy kívülállóként a gyengébbnek drukkolunk. Nem jó nézni, hogy egy csapat megkapja a hetedik gólt, de azt is tudjuk, hogy amazok sem állnának le a hatodik gól után. Na, ezt csinálja most a Fidesz, és szerintem még csak 1-0 az állás. Úgyhogy hadd sipákoljon az a pár száz néző, bosszankodjon a kispad (bár ott se ül egy épkézláb cserejátékos sem). Nem a közvetítést kell nézni (média), hanem az eredményjelző táblát. Márpedig azon az előző forduló siralmas eredménye áll. A visszajátszásokból kiderül, hogy csalt a bíró, brutálisan játszott az őszödi csapat, és még ők fetrengtek fájdalmas arccal a kamera felé fordulva. De most a fizető nézőszám több millió, sok százezer (68%), és mi nem vagyunk kívülállók. Aki nem vett jegyet (nem voksolt), maradjon csöndben, vagy alakítson új egyesületet, és neveljen utánpótlást. Hajrá fiúk, játsszatok csak, végre a mieink ülnek a díszpáholyban, új (alkotmány-) bírók fújják a sípot, és ne szégyelljétek, hogy rajongtok a kapitányért. Az ellenféltől át lehet igazolni egy-egy alkalmas labdaszedőt (Warvasovszky), lesre futtatni a középcsatárt (Szili), készségesen hordágyat kérni a gyengélkedőknek (Lendvai és Kovács). Aztán keményen a szabadrúgással, bátor gyerekek állnak a sorfalban (Nyakó, Újhelyi, Szanyi). Legendás „csapatszellemükből” még maradt annyi, hogy önjelölt csodacsatárukat a zuhany alatt jól elnáspángolják…

Fecske Olivér, Székesfehérvár

Őr vagy sármőr?

A kommunizmus embertelen rendszerének oroszországi létrejötte után rövid időn belül kialakították a büntető- és átnevelő táborokat. Nálunk Rákosi és a bandája a Hortobágyon, Recsken és egyebütt büntette és egyben átnevelte a kommunista rendszer vélt vagy valós ellenségeit. A kommunistákat különleges anyagból gyúrták, emiatt ők szintén gyúrni kezdték a tőlük eltérő világnézetű embereket. A szocialisták legújabb pártvezére kijelentette: Orbán Viktornak őrnek kellene lenni, nem sármőrnek. A szocialista párt újdonsült elnöke szinte kizárólag Orbán Viktor kritikájával van elfoglalva. A szocialisták régi beidegződéseitől nem képesek megszabadulni. Az lenne jó nekik, ha Orbán nem lenne szeretetre méltó ember, mert akkor annál jobban lehetne simfelni. Az új miniszterelnök úr és sármőr egy személyben. Ha csak az őr szerepét vállalná, akkor elsősorban Hagyó Miklós és hasonszőrű társai zárkaajtójánál állhatna, de őrt állhatott volna a metró bejáratánál akkor is, amikor Gyurcsány és társasága a melegfelvonulás után jegy nélkül utazott a metrón. Akik a kormányzások ideje alatt a demokráciából csúfot űztek, és ma is azt teszik, azok inkább afelett őrködjenek, hogy egyes párttársaik a jövőben ne lopjanak a közvagyonból, és ne sikkasztásból akarjanak mesés vagyonokat gyűjteni. Amennyiben csak ilyen „példamutató” cselekedetekre képesek, sármőrök sosem lesznek, ellenben gondos őrzésükről az Orbán-kormánynak kell gondoskodnia.

Tégen László, Nagymaros

Igyekezet

A nagy RMDSZ megkapta oláh kormánytársaitól azt, amit megérdemel. Az „érdekképviseleti” szervezetünk átszervezte volna az oláhiai régiókat úgy, hogy az erdélyi magyarok viszonylagos együttmaradásban létezhessenek tovább. Nagy hűhóval be is bömbölték a közbe, s kolosszális „megvalósításként” árulták a piacon az erdőben még sétálgató medve bőrét, azt hazudván, hogy élvezik a kalóz kormányának a támogatását. Most kiderült, hogy nem támogatja az oláh kormány a régióátszervezési törvényt abban a formában, ahogy azt az RMDSZ beterjesztette. Egy újabb átverés. Nemsokára nem lesz kit átverni, mert az erdélyi magyarság el fog olvadni az RMDSZ hamis igyekezeteiben.

TO., Mikháza