Megkérdezném pszichológusok, pszichiáterek, vagy csak a jó ízlésű emberek, gondos szülők véleményét, van-e bármilyen haszna a hasonló beszámolóknak, és ha igen, mi lenne az. Mert a romboló hatásuk nyilvánvaló: általános szorongás, bizalmatlanság, félelem, stressz; rossz közérzet, étvágytalanság stb. A statisztikai adatok szerint hazánkban évente cirka 3000 öngyilkosság, a világban napi 650 gyilkosság, napi 2200 halálos közúti, vasúti és vízi baleset történik. Nem kéne mindig mindenről beszámolni a médiában. Még jóformán azt is megtudhatjuk a tévéhíradóból, hogy pl. a román férfin áthajtó négy autó közül a negyedik milyen típusú volt. Morbid dolog ilyesmivel viccelni, de ez már tényleg túlzás. Az ilyen hírek letiltása ellen milyen eséllyel lépnének fel a „jogvédők”? De ha nem lehet ez ellen tenni, akkor javaslom, hogy az ezirányú kíváncsiság kielégítését a tévéadók tegyék a hajnali órákra. Szép álmokat és jó „szórakozást”!

Fecske Olivér, Székesfehérvár

Jósda

Nem szoktam a magyar kereskedelmi tévéadókat nézni (iszonyodom a reklámoktól és utálom, hogy ha a tévét, de a rádiót is normális hangerővel hallgatom, s jönnek a reklámok, akkor rögtön fülsiketítő hangerőre teszik), most mégis rátévedtem valamelyik szombat délelőtt az RTL Klubra. Vesztemre. Merthogy a protézisragasztó és egyéb reklám helyett „tudományos” műsor volt: Asztro Show. Három mondatuk után már nem tudtam továbbkapcsolni, mert lenyűgözött a hülyeségük. Osztott képernyőn volt egy Z. Z. kártyajós és egy Szilvia nevű jósnő, aki telefonhívásokra válaszolt. Oda volt írva, hogy a hívás díja 315 Ft/perc. Éppen az egyik áldozatával beszélt, aki sürgősen meg akarta ismerni a jövőt, de azért megkérdezte a jósnőt: letehetem a telefont? A jósdaalkalmazott persze gyorsan másról beszélt, végtére is nem ordíthatott rá: le ne tegye, az istenért, mert akkor ingyen ülök itt a jövő titkaival! Azt mondta: A kártyák nem hazudnak! Én sem. Az Univerzum üzen! Én is üzenek valamit – ingyen és bérmentve. Azt üzenem a kormánynak, vagy lefelé, a belügyminiszternek, esetleg oldalra, az ORTT-nek: ennek valahogy véget kellene vetni! Lehet hogy ebből (ebből is) él az RTL Klub, lehet hogy a fél ország ilyen módon kíváncsi a jövőjére, de itt az országnak a másik fele. Még akkor is, ha tán a kisebbik fele! Tegyünk a hülyeség ellen!

P. Zs., Budapest

Bízzunk benne!

Az EchoTv Kiút című, betelefonálós műsorában egy 56-os veterán elgondolkodtató megjegyzést tett: „Tessék tudomásul venni, hogy itt, Magyarországon nem a Jobbikot, a Gárdát kell fegyelmezni, bűnösnek kikiáltani, hanem azokat az alvó ügynököket, akik az utóbbi 15-20 évben beépültek a Fideszbe.” Feltételezem, hogy a megállapítását nálam sokkal nagyobb emberek is meghallották, s ha a helyzet megkívánja, megteszik a szükséges lépéseket. Én úgy vélekedem, hogy azokat, akik kényszerítő körülmények miatt a Gárdába tömörültek, most a tyúktolvajokkal együtt akarják 30-60-90 napra lecsukni. Szerintem 1947-ben Párizsban sem ilyesmire gondoltak, amikor Magyarországra rákényszerítették a II. világháborút lezáró „békeművet”, amely többek között ezt mondja ki: „Magyarország kötelezi magát, hogy a területén nem enged működni fasiszta vagy ilyen jellegű szervezetet.” A Magyar Gárdára a hazai „kisebbségi jóakarók”, úgy tetszik, sikeresen sütötték rá a fasisztoid bélyeget és a „független” magyar bíróság nem tehetett mást, mint hogy kimondja a Gárda feloszlatását. Mindezek után az illetékeseknek kívánok sikeres „bűnvadászatot” (hol van itt bűntelen szervezet ebben az országban?), és sok-sok honfitársammal együtt bízom abban, hogy a döntés helyes volt, és a ciklus végére bebizonyosodik: a Gárdára valóban nem volt szükség!

P. R., Zalaegerszeg

Blöffölők

A kommunizmusban a jólét ígérete blöff volt, mégis sok millió emberrel elhitették. Bedobott blöff volt 2004-ben, hogy a külhonban élő magyarok kettős állampolgársága megadásának a megszavazása esetén 23 millió román fogja elözönleni az országot. (A szégyenletes népszavazás után erdélyi magyarok nemigen jöttek hozzánk. A románok helyett a kínaiak jöttek, láttak és győztek.) A szocialista–liberális kormányok az ország kiárusítása ellenére rengeteg államadósságot hoztak össze, de mindez az állandóan romló helyzeten mit sem javított. A szocialisták és a szétröppent szabad madarak most kárörvendve figyelik az Orbán-kormány mentési munkáját, de a közhangulatot nem sikerül nekik a kormány ellen fordítaniuk. Két cikluson át ígérgették a jólétet, miközben az emberek zsebét kiforgatták. Annyiban azonban igazuk lett, hogy a jólétet megteremtették – maguknak. A blöffökből sohasem fogynak ki. Legújabb blöffjük, hogy a kormány a médiát korlátozni akarja. Miközben aggódnak, a még mindig túlsúlyban lévő médiájuk szabadon pocskondiázza a kormányt. Megtehetik. Most itt polgári demokrácia van, a szocialista demokráciából a népnek (hál’istennek) elege lett. A blöfföléshez két fél kell: aki gyakorolja és aki befogadja. Hagyományosan befogadó nemzet vagyunk, de a szocialisták hamukáit már nemigen fogadjuk be. Ma ezt már egy sarki kocsmában is egyre ritkábban teszik.

Tégen László, Nagymaros

Mi az oka?

Néha a helytelen nyelvhasználatnak, egy-egy kifejezés helytelen használatának van hihető, elfogadható, reális magyarázata, néha nincs – nem találjuk. Persze lehet az oka elszólás is. A rádióműsorban egy nő azt mondta: „Anikó két éve jár orvosról orvosra.” Mármost vagy a házról házra, sorról sorra stb. használata zavarta meg, s amiatt nem úgy fejezte ki magát, hogy orvostól orvosig, vagy pedig (bocsánat a profán gondolatért) a beszélő egyszerűen irigyelte Anikót!

K. J. Budapest

Kettős mérce

2000-ben a bolsevista MSZMP-párttitkárból csinált vezérigazgató szüntette meg a munkaviszonyomat, 54 évesen – mai kifejezéssel élve – kirúgott a kilátástalanságba. A következő évi adóbevallás elkészítése során kiderült, valamivel több mint 16 ezer forinttal tartozom az APEH-nak. A bevallás mellé írtam egy kérelmet, hogy anyagi helyzetemre való tekintettel a magas hivatal tegye lehetővé adóhátralékom részletekben való törlesztését. Kaptam egy nyolcoldalas nyomtatványt, a háztartásomban élők vagyoni helyzetétől kezdve szinte az alsógatyámig minden érdekelte őket. Kidobtam a papírhalmazt, kölcsönkértem pénzt és kifizettem. De nem felejtettem el nekik a tortúrát s most megkérdem (s ez nem csak az adózás területére érvényes): a törvények, a jogszabályok mindenkire egyformán érvényesek, vagy egyesekre igen, másokra kevésbé és megint másokra egyáltalán nem? Vajon az APEH, mondjuk, lefolytatta-e már a vagyonosodási vizsgálatot Sz. Iván és társai ügyében a Cozma-gyilkossággal kapcsolatban. Megállapítást nyert-e, hogy nevezettek miből tartottak sokmilliós terepjárókat, építettek „kastélyokat”, egyáltalán miből éltek jóval az átlagon feletti színvonalon? Egyesek persze szeretnék elhitetni, hogy a magyar ember vele születetten rasszista. Ez agyrém. Igaz, vannak előítéletek, de „utóítélet” még több van. Sokan bízunk abban, hogy a ciklus végére a 2/3-os kormányunk az adózás ügyében is rendet tesz, és akkor Balog Zoltán úr is egyre több pozitív dologról fog beszámolni.

A. P., Zalaegerszeg

A felelős

– Én, kérem, csak egy egyszerű portás voltam. Kiadtam a belépőket és udvariasan útba igazítottam az ügyfeleket. – Csak hát sikkasztásról és hűtlen kezelésről van szó! – Ahhoz nekem semmi közöm, tisztelt bíró úr. – De hiszen az orra előtt történt ez a bűncselekmény-sorozat, amit maga nem észlelt, vagy nem is akart észrevenni. – Kérem, én nem nézhettem bele a főnök talicskáiba. Honnan tudtam volna, hogy egyfolytában lopnak. Én a főnök urakról fel sem tételeztem ilyesmit, még most sem hiszem el. – Hát ez az. A maga munkakörében nem hinni kellett volna, hanem ébernek lenni, figyelni és észrevenni, hogy itt valami nem stimmel. Nem tűnt föl, hogy a főnökök egyre nagyobb és elegánsabb pénzszállító talicskával jönnek-mennek? Maga rálátott a parkolóra. Még idejében feljelentést kellett volna tennie. Ehelyett maga félrenézett és csak üldögélt a fülkéjében. Tudja-e, hogy ezt nevezik hivatalos személy által elkövetett bűnpártolásnak? – Jézus Mária! – Nem látok, nem hallok, nem beszélek, nem az én dolgom, semmi közöm hozzá! Oldják meg mások a gondokat, csak engem hagyjanak békén. „Én csak egy egyszerű portás vagyok!?” No, most már láthatja, hogy hova vezetett a felelőtlen hozzáállása. – Igen, látom. És már nagyon bánom is, hogy ilyen slendrián és figyelmetlen voltam. De bíró úr, ugye ezért nem kapok többet, mint a volt főnökeim?

Keszthelyi István, Bp.

Érdekes

Gigi Frunda, hivatásos erdélyi magyaráruló, aki sok éven keresztül teljes „mellbőséggel” támogatta az RMDSZ román kormányban való részvételét, kiült a Realitatea hírtévébe, és megfenyegette a románokat azzal, hogy az RMDSZ ki fog lépni az aktuális román kormányból, ha… A tévéstúdióban vele együtt levő néhány román politikus, többek között Petre Roman cinikusan mosolygott, miközben Frunda felvázolta legújabb RMDSZ- stratégiát. Az érdekes az, hogy Frunda nem azért vonultatná ki az RMDSZ-t a román kormányból, mert még nincs a Székelyföldön autonómia, nincs önálló erdélyi magyar Bolyai Tudományegyetem Kolozsváron stb., hanem azért, mert a román társadalom parazitáinak, ingyenélőinek (szekusok, rendőrök, vérbírók, ügyészek stb.) megnyirbálták a csillagokig érő fizetéseiket és nyugdíjaikat.

TO., Mikháza