Hirdetés

Kínában Mao a sztálini hatalmi osztozkodástól bő húsz évet csúszva vezényelte le a maga kulturális forradalmát a burzsoá szemlélet kiirtására. Nagyjából ugyanakkor zajlottak Nyugat-Európa és részben az Egyesült Államok területén a diáklázadások, amelyek szintén a burzsoázia eltörlése felől indultak valami zűrös liberálmarxizmus ködvilágába. Mint annyi habókos, Mao is meg volt győződve róla, hogy a nagy menetelés és a nagy ugrás után ő, csakis ő tudja boldog jövőbe vezetni Kínát. Ennek jegyében szabadította országára kulturális forradalmát, megszervezte, majd kiröptette a diákságot, kik a maguk egyre forróbban dagadó, szorgos ifjúi hevületével igyekeztek szétverni mindent, ami a régi világra emlékeztetett. A bölcs vezér hatása Kínán messze túlnyúlva futott körbe a világon, s mára különböző idegbajos tömeggyilkosokkal keveredve alkot vad szemöldökrángató kevercseket. Itthoni ismert alakja a nemzetközi SZDSZ helyi lerakatának idolja, az idült vicsorával kátyúdudálásba álló főpolgármester: hurrá, végre balhé van, fiúk! Lényegében némi CEU-felturbózással az új maoisták adják a mai progresszív erőket antifástul s mindenféle szivárványos marxista kificamodással együtt füvön, flaszteren térdelésig. Ők adják a szakállas társadalomkritika ifjú tömegeit, kiket külön iskolákban, edzőtáborokban masszíroznak a világhatalom pénzével kitömötten, hogy képesek legyenek szétverni bármilyen létkeretet.

Itthon is így próbálnak kormányt, társadalmi rendet váltani. Azokban az időszakokban, amikor a nemzetközi (pénzhatalmi) követelményeknek lefekvő kormány tollászkodhat a nyakunkon, első dolguk produkálni valami náci jelenséget, amivel riaszthatják a szavazókat: látjátok, mi lenne itt, ha nem mi volnánk kormányon?

Az újratöltött maoista rohambrigádok megújuló hullámokban próbálkoznak. Itthon a NER szervezőinek és szimpatizánsainak hulláit szeretnék demokratikus vasvillákkal platókra hányni. Voltak már tűzoltóval, katonával vezéreltek, kockás ingesek s fekete özvegyek, krumplis fenegyerekek és hídfoglalók, parlamentben sípolók és táblás feliratozók. Ma diákoknak és tanároknak öltöznek. Csakhogy hiányzik a központi akarat, nincs mellettük a karhatalom és a katonaság, de van velük szemben egy többmilliós táború masszív Békemenet. Persze látható, hogy önkormányzatokban, minisztériumokban is akadnak a maoisták sokszínűségéhez húzó hívek. Egy programpontig, az öld a rendőrt városromboló indulatáig. Ott válik szét a józanság a mákonyos igyekezetektől. Mégis nagyon veszélyes a kiskorúak bevonása, mert komoly lelki törést okozhat a beléjük oltott igazságoktól fénylő arcú gyerekekben, ha utóbb elhasználtan kidobják őket. Nekünk kell vigyáznunk rájuk, magunk érdekében, most még ellenükre is.

Korábban írtuk