Az áprilisi kormányellenes tiltakozásoknak alig volt hatása a kormánypártok támogatottságára: ha most vasárnap tartanánk parlamenti választást, a Fidesz-KDNP a listás szavazatok 48 százalékát szerezné meg, mely 4 százalékponttal még jobb is a pártszövetség 2014-es eredményénél – derül ki a kozvelemenykutatok.hu portál Magyar Idők számára készített összegzéséből. 

Fotó: kozvelemenykutatok.hu

Az áprilisi kutatások alapján a legvalószínűbb listás választási eredményeke nézve az egykori baloldali összefogás 25 százalékos eredményt érne el (az MSZP 17, a DK 6, az Együtt és Fodor Gábor Liberális Pártja 1-1 százalékon áll). A Jobbik sem tudott profitálni az elmúlt hetek eseményeiből, egy mostani választáson 19 százalékot kapna a párt, mely 2 százalékponttal rosszabb a 2014-es eredménynél. Az LMP támogatottsága ezen a bázison továbbra is az 5 százalékos küszöb környékén ingadozik, ezúttal 4 százalékos. Mindez azt jelenti, hogy egy most vasárnapi voksoláson megismétlődne a 2014-es választás eredménye.

Az áprilisi mérések átlagolt eredménye alapján a Fidesz-KDNP továbbra is magabiztosan vezeti a pártok versenyét, jelenleg 30 százalékon áll a teljes felnőtt népesség körében. Ez azt jelenti, hogy az aktív belpolitikai viták ellenére is sikerült megőriznie a kormánypártoknak nagyjából 2,5 milliós szimpatizánsi táborukat. A Medián, a Nézőpont Intézet, a Századvég és a Tárki áprilisi adatai alapján a Fidesz 31-33 százalékon áll ezen a bázison. Az Iránytű Intézet és a Republikon Intézet 29 százalékot mért a kormánypártoknak, míg a ZRI-Závecz Research 27, a Publicus Intézet pedig 24 százalékot.

A Jobbik támogatottságának kérdésében áprilisban sokkal inkább egyetértettek a közvélemény-kutató cégek, mint korábban: a párt támogatottsága a nyolc cég mérésében 10-14 százalék között volt. Az Iránytű Intézet, a Medián, a Nézőpont Intézet és a Tárki szerint a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, míg a Publicus Intézet, a Századvég Alapítvány és a ZRI-Závecz alapján az MSZP előzi a Jobbikot. A Demokratikus Koalíció továbbra is 3-5 százalékos szimpatizánsi bázissal rendelkezik, míg az Együtt és a Párbeszéd egyre inkább mérhetetlen pártnak számít. A Momentum Mozgalom támogatottsága csökkent, míg márciusban egyes cégek 4 százalékra is mérték az új formációt, áprilisban 0-2 százalékra csökkent a bázisuk a teljes felnőtt népesség körében.

Fotó: kozvelemenykutatok.hu

A legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve az áprilisban publikáló cégek közül a Tárki mérte a legjobb eredményt a Fidesz-KDNP- nek, e cég mérése alapján a kormánypártok a voksok több mint felét (51 százalékot) kapnák meg egy most vasárnapi választáson. Szintén jól szerepelnének a kormánypártok a többi kutatócég mérése alapján, a Fidesz-KDNP az összes mérés szerint valamivel jobban áll a 2014-es 44 százalékos eredménynél. Az MSZP a legvalószínűbb listás választási eredmények átlaga alapján 2 százalékponttal van lemaradva a Jobbiktól, míg az egykori baloldali összefogás pártjai összesítve továbbra is 8 százalékpontos előnyben vannak Vona Gábor pártjával szemben.

Az MSZP ebben a csoportban a legjobban – 21 százalékkal – a Publicus Intézetnél áll, míg a legrosszabb értéket – 12 százalékot – az Iránytű Intézet mérte a szocialistáknak. A Jobbik támogatottságát négy cég (Iránytű Intézet, Medián, Nézőpont Intézet, Republikon Intézet) is 20 százalékra mérte. A Demokratikus Koalíció továbbra is átlagosan 6 százalékos szavazótáborral rendelkezik és nagy valószínűséggel önállóan is bejutna az Országgyűlésbe, az LMP ugyanakkor egyre kevesebb eséllyel futhat neki a 2018-as parlamenti bejutásnak, az áprilisi mérések átlaga alapján 4 százalékot kapna. Az Együtt, a Párbeszéd, a Liberálisok, a Kétfarkú Kutya Párt és Momentum Mozgalom önálló indulás esetén szinte biztosan parlamenten kívül maradna, egyiküknek sem mértek 2 százaléknál jobb értéket a várható választási eredményhez legközelebb eső becslésekben.

Fotó: kozvelemenykutatok.hu

A kozvelemenykutatok.hu oldalt azért hozta létre a Nézőpont Intézet Kutató és Elemző Nonprofit Kft., hogy a Magyarországon politikai közvélemény-kutatásokat rendszeresen publikáló intézeteket, módszereiket és eredményeiket bemutassa a politika iránt érdeklődők számára. Az oldal apropóját a kutatócégek rendszeres egyeztetései és egyetértése jelenti, így az ott megjelenő tartalmak is objektíven közlik a legfrissebb kutatásokat.

demokrata.hu