Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (b3), Magasy Zsolt bázisparancsnok (j) és a holland Harry Oostema, a nehézlégiszállító ezred (HAW) helyettes parancsnoka (b2), mögötttük a tűzvész sújtotta Hawaii-szigetek megsegítésére küldött szállítmányt eljuttató Airbus C-17 katonai szállítórepülőgép az indulása előtt a pápai MH 47. Bázisrepülőtéren 2023. augusztus 19-én
Hirdetés

Vargha Tamás szomorúságának adott hangot a hawaii Maui-szigeten pusztított tűzvészről szólva, amelyben nagyon sokan meghaltak, és sokakat eltűntként tartanak nyilván. Mivel a lángok szinte teljes egészében elpusztítottak egy várost, az ott élők fedél nélkül maradtak – tette hozzá.

Ebben a bajban segít Magyarország, a Continest Technologies Zrt. székesfehérvári gyára készítette azokat az összecsukható konténereket, amelyekből most húszat szállít a C17-es gép Mauira – közölte Vargha Tamás. Ismertetése szerint ezekből a konténerekből lakókonténerek lesznek, amelyek fürdőszobával, konyhával felszerelve átmeneti otthont biztosíthatnak a városlakóknak.

A honvédelmi tárca parlamenti államtitkára közölte: a székesfehérvári cég 250 konténerre kapott megrendelést, ebből az első hússzal indult útnak szombaton egy magyar felségjelű C17-es szállítógép a Hawaii-szigetekre.

A Hawaii-szigetekhez tartozó Mauin múlt kedden csaptak fel a lángok, amelyek a száraz bozótban és erős szélben rendkívül gyorsan elérték a lakott területet. A történelmi Lahaina város, az egykori Hawaii Királyság fővárosa, szinte teljesen elpusztult. A tűzvészben több mint százan meghaltak.

Korábban írtuk