Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

A demonstráció résztvevői a Hősök terén gyülekeztek, majd a „Szabadság, együttműködés, szolidaritás. Szabadságmenet” feliratú molinó mögött az Andrássy úton a sugárút és a Bajcsy-Zsilinszky út találkozásánál felállított színpadhoz vonultak.

A menet megindulását megelőzően Schermann Fruzsina, az ADOM Diákmozgalom elnöke és Bozai Ákos, a mozgalom szóvivője azt hangsúlyozta, hogy szeretőbb és őszintébb országért küzdenek az egyre illiberálisabb demokráciában.

Kifogásolták, hogy a kormányzat bűnbakként állítja be a pedagógusokat, ám – mint mondták-, a belügyminiszter, az oktatásért felelős államtitkár és a politikusok tehetnek a kialakult helyzetről.

A mai nap szóljon az összetartásról és az összetartozásról – hangoztatták a szónokok.

Korábban írtuk

A civilek által meghirdetett rendezvényt Karácsony Gergely beszéde nyitotta meg. Budapest főpolgármestere szerint azokkal, akik kokárdát viselnek, közös a sorsunk, egyek vagyunk. Aki ma kokárdát hord, annak ki kell mondania, hogy szabadságot és békét Ukrajnának, szabadságot és békét Magyarországnak – hangoztatta a városvezető.

Kiemelte azt is: Budapest olyan város, ami a szabadságé, ahol ragaszkodnak ahhoz, hogy a család az család, a sokszínűség alapérték, ahol van egy jogtörténet és ennek jegyében rendezik be az életet.

– Budapest – miként sok magyar város  – köztársaság és az is marad. A köztársaság ott van az emberek szívében, a civilekben, a helyi közösségekben, a tanárok és diákok mozgalmában, az orvosi kamarában – sorolta, hozzátéve: a köztársaság ügye az ellenzéki pártok és a civilek ügye is.

A 2024-es önkormányzati választások kapcsán a főpolgármester végül kijelentette: a szabadságmenet nem ma ér véget, hanem ma kezdődik.

Jövőre pedig nem csak megőrizni akarják a szabad városokat, hanem növelni azok számát.

Érdekes megjegyezni: az eseményen a nemzetközi baloldal jól ismert szimbolikáját használva vörös-fekete alapon jelenítették meg Petőfi Sándort és Szendrey Júliát a kivetítőn. Karácsony beszédét követően oszladozni kezdett a tömeg.

Karácsony Gergely egyébként a felvonulásra készülődve megosztott egy képet a Facebook-oldalán, amelynek a jobb alsó sarokban látszik egy cédula, amelyen tollal írva az alábbi felirat látható: „ügyfélkapu jelszó”. Igaz, a cetli alja éppen nem látszik a hajtás miatt, azonban a főpolgármester majdnem több ezer emberrel osztotta meg ügyfélkapus jelszavát.

Karácsony Gergely után egyebek mellett Pankotai Lili, az óbudai Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákja lépett színpadra, akinek a beszéde – akárcsak október 23-án – most sem volt visszafogott.

A gimnazista a Quimby frontemberétől, Kiss Tibitől a következő sorokat idézte az előadásában:

„Miért cseszitek szét az országomat? Miért rúgjátok hasba az ápolót? Miért ültetik szamárpadba a tanárokat? Miért szarjátok szájba az álmodótés a főnökök, kik úgy választanak vezetőket, hogy kimennek a legközelebbi álkereszthez és megnézik, kinek a térde véresebb? Mindenki döntse el maga, ki mi miatt és kinek térdepel”.

„De ti még Sátánnak is túl férgek vagytok, mert a Sátán bátran vállalja magát, de ti hívőként letettek hitetlenek. És te miért fosztod ki az országot? Mikor kifosztod az országot, mi ezt ölbe tett kézzel nézzük? Ugye nem gondolod, elvtárs?” – fogalmazott a diáklány a Magyar Nemzet beszámolója szerint.

A demonstráció résztvevői nemzeti színű és európai uniós, illetve a tüntetések jelképévé vált kockásingmintás zászlókat lobogtattak, továbbá a „szabad ország, szabad oktatás”, a „nincs tanár, nincs jövő” rigmusokat skandálták és Kossuth-nótát énekeltek.

A magasba tartott molinókon a többi között „A sztrájk alapjog” és a „Felelős oktatási minisztériumot!” feliratok szerepeltek.