Fotó: MTI/Rosta Tibor
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (b) és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója (j) sajtótájékoztatót tart a röszkei közúti határátkelőhelynél 2023. július 18-án
Hirdetés

Rétvári Bence elmondta: nyolc évvel ezelőtt a déli határon óriási tömegekben „áramoltak át az illegális migránsok” Magyarországra, és a magyar baloldal egységesen tagadta azt, hogy az illegális migráció létezne, álproblémának nevezte.

„Amikor még nem állt a kerítés, emberek százezrei lépték át a magyar határt, a magyar baloldal pedig azt állította, hogy itt nem történik semmi, nincs semmi veszély ebben”, amikor pedig elkezdett épülni a kerítés, a baloldal azt is ellenezte – fogalmazott az államtitkár.

Rétvári Bence hangsúlyozta: ha Magyarország nem épített volna kerítést, ha Magyarország jogi és emberi erővel nem védené a déli határt, akkor most a röszkei nem egy „törvénytisztelő” és nyugodt határátkelőhely lenne.

Az államtitkár közölte, Brüsszel folyamatosan, újabbnál újabb kísérletekkel próbálkozik „áttörni a magyar déli határzárat”, és ezzel beengedni az illegális migránsokat.

Ennek a legújabb kísérlete két hónappal ezelőtt volt, amikor „egy puccsszerű eljárással, minősített többséggel áterőltették a saját kötelező kvótajavaslatukat”, amelyek értelmében minden európai uniós országnak automatikusan be kell fogadni a bevándorlókat – tette hozzá.

Rétvári Bence hangsúlyozta, ha Brüsszel kötelező betelepítési kvótákról szóló terve megvalósulna, akkor „több tízezer illegális migráns lenne körülöttünk, akik folyamatosan követelnék, hogy bejuthassanak az Európai Unióba”.

Kitért arra, hogy ez esetben Magyarországnak tízezeres nagyságrendben kellene folyamatosan eljárásokat lebonyolítania a déli határnál, a kötelező kvóta pedig mágnesként vonzaná ide az illegális migránsokat. Ezért kell a határokat megvédeni, a kvótákat pedig elutasítani – szögezte le a politikus.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt mondta, mindazt az eredményt, amelyet a kormány a határ lezárásával elért, a többi között Európa védelmének érdekében, Brüsszel ellehetetlenítené a kötelező kvótarendszerrel.

Bármilyen elgondolása is van az Európai Uniónak, nem szabad, hogy megismétlődjön a 2015-ben történt „röszkei csata”, amikor a menekültek „durva erőszakkal kísérletet tettek betörni” Magyarországra – hangsúlyozta.

Bakondi György ismertette, 2015 óta csaknem egymillió határsértőt fogtak el. Szólt arról is, hogy van egy másik határszakasz, ahol „valódi menekültek” érkeznek nagy számban: 1 millió 152 ezer ember érkezett Ukrajnából a háború elől menekülve.

Vagyis jól látható, hogy a magyar állam teljesíti azokat a jogi kötelezettségeket, amelyeket a menekültekkel kapcsolatban az ENSZ előír – fűzte hozzá a főtanácsadó.

Felhívta a figyelmet a „valóságos menekültek” és az illegális bevándorlók közötti különbségre. Utóbbiak esetében „a szervezett bűnözés uralja a terepet”, pénzért szállítják ide azokat az embereket, akik a személyazonosságukat eltitkolva, okmányok nélkül, jogellenesen, gyakran erőszakosan tesznek kísérletet arra, hogy bejussanak Magyarországra – mondta Bakondi György.

Korábban írtuk