– Egy politikust minden nap vizsgáztatnak, nem mindig a nyilvánosság előtt, de ez napi szintű kihívás egy politikus számára – fogalmazott Baranyi Krisztina, Ferencváros baloldali polgármestere csütörtökön a KeljFelJancsi című műsorban, ahol Fürjes Balázzsal, a miniszterelnökség parlamenti államtitkárával vitázott. 

Hirdetés

Az ügy előzménye, hogy Baranyi múlt péntek reggel élő adásban jelentette ki, hogy az egyik őt kérdező újságíró kérdéseire azért nem fog válaszolni, mert az illető a Pesti Srácok nevű portál munkatársa. Jelezte: ha tudta volna, hogy a Pesti Srácok újságírója jelen lesz a stúdióban, akkor nem vesz részt a műsorban, legközelebb pedig a készítőitől érdeklődni fog, hogy mely lapok újságírói akarnak kérdéseket feltenni a polgármesternek. Kedd este az ATV Egyenes beszéd című műsorában Baranyi Krisztina úgy fogalmazott, „régóta nem nyilatkozok sem a Pesti Srácoknak, sem más szennylapoknak a kérdéseire”. Erre válaszul Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a műsorban elmondta, „nekem abban van vitám polgármester asszonnyal, hogy az nagyon rossz út, ha akár bal-, akár jobboldali politikusok döntik el, hogy ki az újságíró.”

Fürjes a KelFelJancsiban lefolytatott vitában elmondta, neki a szólás- és sajtószabadságba belefér, hogy egy műsornak a Szigorlat nevet adják, ő maga is elmenne egy ilyen műsorba, ha hívnák. – Jó az, hogy ez az ügy szólásszabadságról szóló vitát robbantott ki, mert ez a mindennapi diskurzusnak nem része – jegyezte meg. Arról, hogy van-e elvárása egy-egy műsorral kapcsolatban, elmondta, hogy az alapkérdéseken kívül (például, hogy milyen hosszú lesz a műsor) nem kérdez, mert „minél kevesebb elvárása van az embernek, annál könnyebb az élet”.

Baranyi szerint ennek a vitának nem most kellett volna megtörténnie, hanem legalább öt-hat évvel korábban, azonban szerinte mindez nem a szólásszabadságról szól, hanem arról, hogy a magyar nyilvánosság az óriási fideszes médiafölénynek köszönhetően abnormális helyzetbe sodródik. – Legitimnek tekintünk közpénzen, politikai célból a lejáratásra létrehozott propagandaeszközöket, amelyek nem sajtótermékek, és nem tudunk mit tenni, mert folyamatosan pénzt kapnak, a politikusok pedig belefáradnak a perekbe – magyarázta a baloldali polgármester. Hozzátette, az emberek igazságként kezelik ezeknek a médiumoknak a tartalmát, ha nem jutnak más tájékozódási forráshoz. 

Korábban írtuk

Baranyi Krisztina elmondta azt is, hogy a pénteki műsor közben döbbenetet érzett, a Pesti Srácok műsorvezetője késve érkezett, az adás előtt nem derült ki, hogy ő is ott lesz, így jelenlétével ott szembesült. Először úgy gondolta, hogy sarkon fordul és elmegy, de látta maga előtt a szalagcímeket arról, hogy megfutamodott a beszélgetés elől, ezért inkább ott maradt a stúdióban. Fürjes szerint a politikusokat is megilleti a hallgatás, a tartózkodás joga, azonban a politikusok nem hivatottak arra, hogy osztályozzák a sajtót, az újságírókat és a sajtótermékeket.

Baranyi elmondta, a Pesti Srácoknak évek óta nem nyilatkozik, mert állítása szerint évek óta zaklatják őt. Szavai szerint tankönyvileg definiálható, hogy mi az agitációs propaganda és mi a sajtó. – Már az sem igaz, amit kérdeznek, ez például megkülönbözteti a propagandát a szabad sajtótól – jelezte Baranyi, majd olyan PestiSrácok-szalagcímeket idézett, amelyek róla szólnak.

Fürjes Balázs erre válaszul kifejtette, megérti, hogy mindez bántja a polgármester asszonyt, szerinte is átlépte a jó ízlés határát a Pesti Srácok, és különösen nőkről nem szabad úgy beszélni, ahogy ők tették. Azt azonban hozzátette, akármennyire is fáj a politikusoknak egy-egy megnyilvánulás, ami a médiától jön, a politikus ne a személyes indulatok alapján hozzon döntéseket, mert a sérelmek személyesek, a közhatalomban állók személyes sérelmei azonban a közösséget befolyásolják. 

A közbeszédnek ez a stílus része, a szólásszabadság és sajtószabadság keretein belül van, a jó ízlésen azonban kívül

– mondta az államtitkár. Fürjes ezután baloldali szalagcímeket idézett – például Tóta W. Árpád: Elvitte végre a pravoszláv ördög Wittner Máriát is cikkének címét –, ellensúlyozva Baranyi állítását és igazolva azt, hogy sajnos a szólásszabadság és sajtószabadság jegyében nincs mód megtiltani ezeket akkor sem, ha a jó ízlésen kívül esnek.

Fürjes szerint évek óta jól együtt tud működni Baranyival, félre tudják tenni ellentéteiket, azonban rámutatott, a baloldal morális felsőbbrendűséget érez, amikor osztályozza a sajtótermékeket. 

A politikusok önkényes, szubjektív véleménye nem lehet alapja az újságírók megbélyegzésének és kirekesztésének

– fogalmazott. 

Baranyi erre válaszul elmondta, nem rekeszti ki az újságírókat, azt várja, hogy legalább a kérdésük ne legyen hazugság. Fürjes szerint a sajtó sokszínű, és ez így van rendjén, az igazi kérdés az, hogy ma Magyarországon szabadon hozhat-e az ember tartalmat nyilvánosságra, és szabadon hozhat-e létre sajtóterméket.

Baranyi elmondta, a sajtó fogalmát pontosan lehet definiálni, ő azonban nem látott még a Pest Srácok részéről kritikus, számonkérő kérdést kormánypárti politikusnak vagy parlamenti képviselőnek címezve.

A további részletekről IDE kattintva a Magyar Nemzet honlapján olvashat.