Belső levelezésben ismerte el az Action for Democracy, hogy a magyarországi ellenzéki pártokat támogatták a jórészt Soros Györgytől származó milliárdokból, a baloldal eddig még nem reagált a leleplezésre. A Mandiner arról kédezte a baloldalt, továbbra is tagadják-e, hogy a kampányukat finanszírozták a guruló dollárokból, választ azonban nem kaptak.

Hirdetés

Az ellenzéki pártokat azzal szembesítette a lap, hogy kiderült: korábbi állításaikkal szemben mégis a 2022-es választási kampányukra fordították azt a mintegy hárommilliárd forintot, amely az Action for Democracyn (A4D) keresztül, nagyrészt Soros Györgytől érkezett Magyarországra.

Az egyik videóban Korányi Dávid, az A4D ügyvezetője arról számol be, hogy részletekbe menő alapossággal készítik elő a különböző országokban végrehajtott befolyásgyakorlási akciókat, amelyeknek a költségvetését hajszálpontosan megtervezik.

Márki-Zay Péter nyilatkozata is beszédes a témában, amely szintén leleplezi a baloldali pártok és Korányi hamis narratíváit. A baloldal volt miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott:

Korábban írtuk

Az Action for Democracy már 2022-ben kijelentette nekünk, hogy természetesen ők az összellenzéket támogatták, tehát a Mindenki Magyarországát nem fogják támogatni.

A hódmezővásárhelyi polgármester elismerte, hogy a hatpárti baloldali szövetség választási kampányára küldött több milliárd forintnyi támogatást az Action for Democracy.

Az A4D első alkalommal 2022. március 28-án tájékoztatta a Media1 portált a kampánytámogatásokról: „Az Action for Democracy azért döntött a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) támogatása mellett, mert úgy látja, ez a civil szervezet hosszú távon is elkötelezett a demokrácia újjáépítése, a fékek és ellensúlyok rendszerének helyreállítása mellett. Az MMM-nek nyújtott támogatás kizárólag magyar állampolgárok adományaiból áll.”

Aztán jött több nyilatkozat és Facebook-poszt a beismerésről. Ezért is különös, hogy a Mandiner kérdéseire válasz csupán az LMP-től érkezett, ám a reakcióban mindössze az állt, hogy „az LMP – Magyarország Zöld Pártja minden esetben jogszerűen járt el”.

Mindemellett emlékezetes az is: a 2022-es választás külföldi befolyásolásának körülményeit feltáró titkosszolgálati jelentés megállapította, hogy az Action for Democracyn, valamint egy azonos célú, svájci alapítványon keresztül több mint négymilliárd forint érkezett Magyarországra, s a pénzekkel a hat pártot tömörítő, közös listán induló baloldal választási kampányát segítették.

A beavatkozási kísérletet komoly nemzetbiztonsági kockázatot hordozott az ország szuverenitására nézve, ezért a hasonló esetek megelőzésére az Országgyűlés fideszes többsége múlt év végén megszavazta a szuverenitásvédelmi törvényt, s ehhez kapcsolódóan módosították az alaptörvényt is. Február elsejétől pedig működésbe lépett az újonnan létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatal is.

Az eredeti cikk a Mandiner oldalán olvasható IDE kattintva.